Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихрен Георгиев: В стрийт фотографията трябва да бъдеш незабележим

Снимка: peopleofsofia.com

Срещнах много добри хора. За мен е много важно да показвам добри хора. Има страшно много такива, но има и страх да се показва добротата в днешно време. Това сподели в интервю за предаването "Хоризонт до обед" фотографът Вихрен Георгиев, автор на проекта "Лицата на София" – People of Sofia. Проектът навърши три години. На пазара е и двуезична книга "Лицата на София", която показва колко многолика може да бъде София.

Проектът се разви много добре. Това в момента е най-популярната авторска фотостраница във фейсбук – с много снимки, много хора, много истории, каза Вихрен Георгиев. Той огласи новия си проект за хората в градската среда, озаглавен "Sofia in details" и поясни, че докато първият акцентира върху лицата, този ги интегрира в градската среда.

Основният принцип на стрийт фотографията е да останеш невидим и да си тръгнеш в мига, в който те забележат, за да бъдат снимките непринудени, разказа за работата си Вихрен Георгиев:

Тази работа ме промени ме много. Даде ми възможност да бъда по-организиран и отговорен. Когато снимаш и показваш историята на даден човек, трябва да бъдеш отговорен.

Държа снимките, които качвам, да представят хората в добрата им светлина, по-положителната и по-красивата. Много лесно е да се плъзгаш по ефектното, но аз избягвам тези неща. Много по-интересно ми е да хвана по-дълбоко изражение, отколкото смешна или конфузна ситуация, призна фотографът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени