Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх: Петър Киряков: Трябва да се запази автентичността на паметника на Бузлуджа

Проф. Евелина Келбечева: Паметникът трябва да се консервира, за да не се разрушава

Снимка: Радослав Първанов
Трябва да се запази автентичността на паметника на Бузлуджа. Така ще бъде и по-интересен за българските и чуждестранните туристи. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ архитектът Петър Киряков – председател на Регионалната камара на архитектите в Стара Загора по повод идеите за реконструкция на паметника на Бузлуджа. Представен проект на арх. Дора Иванова предвижда постройката на връх Бузлуджа да бъде консервирана и превърната в музей на националната памет.

Ние направихме една презентация на проекта на колегата Дора Иванова в нашата камара, така че това е едно възможно решение. Не можем обаче така прибързано да решим, че това е най-добрият вариант да се преобразува така категорично този паметник. Определено смятам, че ако запазим тази сграда, а тя наистина представлява интерес, трябва да се запази автентичният вид на паметника и евентуално да се обогати тази експозиция, която би могла да се направи там, коментира арх. Киряков.

Историкът проф. Евелина Келбечева, преподавател в Американския университет в Благоевград, беше категорична, че паметникът трябва да остане като символ на тоталитарния режим, а не да се променя:

Така представена идеята, тя е аисторична и няма нищо общо с това, от което българското общество има нужда днес. Сега трябва да има едно широко обществено обсъждане за това каква трябва да бъде съдбата на паметника на Бузлуджа. Смесването на други периоди там е просто немислимо. Аз смятам, че единственото нещо, което е практически възможно, е този бетонен паметник да бъде консервиран, за да не се разрушава.

Премиерът Бойко Борисов заяви в Казанлък, че е против да се квалифицира паметникът като тоталитарен:

Готов съм и да говорим за този паметник на културата и да дадем на архитектите на професорите да ни подготвят нещо, което като го направим да е действително за всички добро.

Оставеният да се разрушава паметник е включен заедно с още 9 обекта от България в европейски маршрут на тоталитарната архитектура.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна