Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БНР представя сплав от етно и джаз с проекта NORTH – EAST

| обновено на 27.06.16 в 14:55

СнимкаБългарското национално радио ще представи музикалния проект NORTH – EAST на 1 юли 2016 г. в Първо студио на БНР. Тримата музиканти – Карл Сеглем (Норвегия), Николай Иванов ОМ (България) и Рамеш Шотам (Индия, Германия) – черпят вдъхновение от традицията и се стремят да я трансформират в съвременен фюжън, на който най-добре приляга етикетът Cross Culture.

Тяхната музиката съединява културите на Изтока и Запада в нов баланс. Тя е сплав от етно и джаз влияния, от уърлд мотиви, импровизация и спонтанност. Триото ще ни поведе в пътуване през различни измерения, чийто смисъл е вътрешно обновяване и хармония.

Карл Сеглем е от значимите и интересни тенор саксофонисти на съвременната норвежка сцена. Известен е и с изпълненията си на традиционни рогове. Има издадени над 25 албума. Прави музика за филми, пише поезия и е продуцент и мениджър на лейбъла NORCD 20 години. Като композитор той създава нови форми, базирани на джаз, фолклор и инспирации от електроника. Носител е на най-голямата награда за джаз в Норвегия и е номиниран за "Грами".

Свирил е във всички европейски страни, в Япония, в Индия, в Пакистан, в САЩ и др.

Николай Иванов ОМ е музикант, композитор и художник, той е от пионерите за създаване на Cross Culture музика в България. Познат е като основател на Арт Формация ОМ. След 2000 г. работи активно и осъществява многобройни български и интернационални проекти. Автор е на музиката на 48 филма и има 25 CD, издадени  в Германия, Унгария, Норвегия, Франция и България. За музиката към документалния филм "Потъването на Созопол'' Николай Иванов получава серия награди – номинация от Миланската филмова Академия и награда за най-добра филмова музика в Лос Анжелис. Свирил е с музиканти от цял свят и е концертирал из цяла Европа, Африка, Далечния и Средния изток.

Рамеш Шотам е един от знаменитите съвременни перкусионисти. Преминал през прочутата перкусионна школа в Бангалор, през 90-те години се установява в Кьолн, където постига изключителен синтез в ударните инструменти. Участвал е в създаването на над 120  компактдиска и в най-престижните фестивали по света. През годините е свирил със съзвездие от велики музиканти като Карла Блей, Дон Елис, Чарли Мариано, Маркус Щокхаузен, Глен Моор, Раби Абу Халил, Кени Уилър, Нгуен Ли, Стив Колман, Карнатака колидж, и много други. Особено интересни са неговите проектите с други големи перкусионисти на световната музикална сцена – Арто Тунгбайциян и Окай Темиз. Рамеш преподава през годините в  различни консерватории – Байройт, Ротердам, Ваймар, Нюрнберг, Рощок.

Билети за концерта могат да се купят от касата на Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ticketsbg.com и Eventim.bg.