Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Симеонов: Решението от референдума е шанс за Европейския съюз

| обновено на 28.06.16 в 17:51
Снимка: БГНЕС

Още първата ми реакция след решението на този референдум, беше, че това е шанс за Европейския съюз, защото Великобритания винаги е била на границата, тя винаги си е представяла ЕС като борса, тържище, а не толкова като политически съюз. Това заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Първан Симеонов – изпълнителен директор на социологическа агенция "Галъп Интернешънъл".

Това е двоен шанс за Европейския съюз – първо, защото може да протече реформа на един по-лек, по-субектен, с по-ясна воля, със собствена външна политика Евросъюз, и второ - може да протече реформа по отношение на схващането за Европейския съюз. Той отново трябва да попие част от онези ценности, с които твърде луксозно и преждевременно се раздели.

Тези западни общества, твърде атомизирани, без колективни принадлежности, безценностни, консуматорски, като че сега получават шанса да придобият нещо от здравия разум на източните общества.

В такива ситуации по-скоро хората се сепват и хващат за сигурното, особено пък такива като България, които добре знаят и добре намират повечето ползи от Европейския съюз, смята още социологът.

Според него резултатът от референдума е шанс за Европейския съюз да се опита да помири националната традиция с европейската интеграция:

Защото досега интеграцията се случваше за сметка на националното, традиционното и християнското. И това всъщност е на път да изяде главата на ЕС.

Всички тези движения и популистки внушения, всичко това говорене за "ние и те",ние ще трябва да свикваме с него, то не е моментно явление.За мен това е новият начин, по който звучи консервативното, това е новият политически консерватизъм. Това е антимодернизационното. Трябва да се научим да живеем редом с това.

Европейският съюз ще оцелее, ако намери някакъв трети път между Льо Пен и Юнкер, между абсолютната интеграция и абсолютния национализъм, между националното обезличаване и крайния шовинизъм. Ако го намери, то има смисъл, каза още Първан Симеонов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна