Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Brexit: Каква Европа ни чака

БНР Новини
Нина Цанева (вляво) и Весела Чернева в студиото на „Нашият ден“

Ден след първата среща на върха в Брюксел, проведена след референдума, на който Великобритания реши да напусне ЕС, въпросите за бъдещето на европейския проект са повече от отговорите. В студиото на „Нашият ден“ се опитахме да формулираме някои от тях с помощта на днешните ни събеседници: Весела Чернева, директор на независимия Европейски съвет за външна политика и бивш говорител на МВнР, и Димитър Цанчев, постоянен представител на България към Европейския съюз.
Какъв ще е дневният ред и основните задачи, които ще решава оттук нататък Европейският съюз?
Каква Европа ни чака след решението на британците? Ще бъде ли и как преосмислен европейският проект, така че да стане по-приемлив за гражданите на Евросъюза? Ще се стигне ли до предоговаряне на условията за членство и до специални сделки, които засягат само част от страните членки?
Коментирахме и въпроси, които пряко засягат страната ни – например какво ще се случи с българското председателство на Съвета на ЕС, което трябваше да реализираме в тройка с Великобритания и Естония – дали ще се наложи да бъде изтеглено напред във времето – както и въпроси, засягащи пряко битието ни на граждани на ЕС – ще ни трябват ли визи за Великобритания, ще престане ли английският език да бъде официален за Европейския съюз и, ако „да“, как ще се променят документите ни, изобщо документооборотът?




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна