Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Партос: Резултатите от референдума във Великобритания обещават несигурни години за българите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В борбата за ръководния пост в Консервативната партия претендентите не се впечатлиха от предупрежденията на Евросъюза, че Великобритания трябва да забрави за единния пазар, ако не запази пълна свобода за работа на европейските граждани на своя територия. Резултатите от референдума, съчетани с предизборната треска, обещават несигурни години за българите и останалите граждани на източните страни-членки, каза в интервю за "Събота 150" политологът Ребека Партос от Университета на Съсекс.

Твърде вероятно е имиграцията да има важна роля в следващите седмици и месеци до избора на лидер на торите. Имигрантите от Евросъюза и останалите страни играха важна роля при агитацията за референдума. Сред най-големите страхове на избирателите бе, че имиграцията ще нарасне и ще създаде проблеми за страната. Така че е много вероятно кандидатите на консерваторите да се борят помежду си, за да се покажат колкото се може по-твърди и по-стриктни относно миграцията.


Майкъл Гоув заяви, че ще сложи край на свободното движение на мигранти от ЕС и ще въведе точкова система, подобна на австралийската. На въпрос как ще се отрази това на работниците от Източна Европа, Партос каза:

В момента е твърде неясно какво означават думите на Гоув. В Обединеното кралство в момента работи точкова система за мигранти от страни, които са извън Евросъюза. До днес никой не бе предлагал сериозно въвеждане на подобна система и за европейски граждани. Такава промяна би направила доста по-труден достъпа на източноевропейци до Обединеното кралство, защото, за да вземе виза, човек ще трябва да покаже свидетелства за висше образование и висока квалификация и да докаже, че до момента е взимал голяма заплата.

Не е ясно какво ще стане със сънародниците ни, които сега работят във Великобритания, каза още Ребека Партос:

През идните години, докато чакаме резултатите от преговорите, няма да се промени нищо. След това е възможно тези, които понастоящем са в Обединеното кралство, да получат разрешение да останат за известно време. Напълно възможно е обаче да бъдат принудени да се завърнат в страните си. Може да бъдат принудени да кандидатстват за визи по точкова система. Така че следващите години ще бъдат много несигурни за източноевропейците в Обединеното кралство.

Според нея по-вероятен лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство, е Тереза Мей:

Тя е  министър на вътрешните работи от 2010 година насам. Това означава, че за разлика от другите кандидати тя е била пряко отговорна за имиграцията. През последните шест години тя въведе редица мерки за контрол. Тя има и опит в преговорите с Евросъюза и от тази гледна точка би била най-добрият кандидат. Нейният проблем бе, че по време на референдума бе в лагера за оставане в ЕС. По тази причина тя изглежда като кандидат на губещата страна.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна