Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна процесът по избор на нов лидер на консерваторите и премиер на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС
С гласуване депутатите консерватори ще определят кой от петимата кандидати да отпадне от надпреварата за нов лидер на партията и премиер на Великобритания.

330 депутати от Консервативната партия ще гласуват в първия кръг днес следобед, като се очаква резултатът да бъде оповестен около 21.00 ч. българско време. Тогава трябва да стане ясно кой от петимата кандидати е събрал най-малко гласове и ще отпадне от по-нататъшната борба.

Фаворит за поста продължава да е вътрешният министър Тереза Мей, но във все по-сериозна заплаха за нея се превръща заместник-министърът на енергетиката Андреа Ледсъм, която вчера получи подкрепата на Борис ДжонсънОстаналите трима кандидати са бившият министър на отбраната Лиъм Фокс, министърът на правосъдието Майкъл Гоув и министърът на трудовата заетост и пенсионното дело Стивън Краб

Следващите гласувания са в четвъртък и отново във вторник, докато не останат само двама кандидати. Тогава новият лидер ще бъде определен при гласуване на по-широк партиен принцип, а окончателното решение за приемник на Дейвид Камерън се очаква през септември.

Според наличната информация в момента Тереза Мей разполага с подкрепата на 115 депутати, а Андреа Ледсъм има 40 привърженици. Както обаче отбелязват политическите наблюдатели, събитията в Уестминстър се развиват толкова бързо, че никой не се наема да прави прибързани прогнози.

В лагера на лейбъристката опозиция лидерът
Джереми Корбин е призован да се оттегли доброволно. В противен случай министърката в сянка Анджела Ийгъл ще предизвика вътрешнопартиен вот, с който да го измести от поста. Снощи Корбин излезе с драматично видеопослание към съпартийците си във фейсбук, с призив за единство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна