Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Куцкова: Посягането на съдебната власт в Турция е в противоречие с международните стандарти

Снимка: БГНЕС
До момента близо 3000 съдии и прокурори в Турция са арестувани след опита за преврат в страната, без да бъдат посочени причини за това. Часове след случилото се Съюзът на съдиите в България реагира остро в защита на независимата съдебна система в Турция и на своите колеги, поне докато не бъдат изтъкнати основателни причини за разправата с тях.

Ние изразяваме нещо, което от години изповядваме - независимостта на съда е ценност най-вече на обществото, а не за самите съдии и прокурори. Вчера нашето писмо беше връчено на посланика на Република Турция. Не само ние заставаме в защита на съдиите в Турция - успоредно с нас бяха и румънците, австралийската асоциация също се присъединява, каза в предаването "Нещо повече" съдия Нели Куцкова.

Самият факт, че се посяга на съдебната власт в Турция, е в противоречие с международно установени стандарти, в които дори се казва, че съдиите и прокурорите могат да бъдат уволнявани само при строга процедура и много сериозни нарушения. Това не е привилегия на самите съдии и прокурори, обществото трябва да бъде сигурно, че човекът, който те съди, няма да се страхува и козирува на всеки началник.


Международната асоциация на съдиите сериозно се опасява, че опитът за преврат се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия за отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици, каза още Нели Куцкова и уточни, че международната активност продължава:

В момента тече една онлайн петиция, организирана от Международната съдийска асоциация, с адресат Комитетът на министрите към Съвета на Европа, на който е член и Турция. Онлайн петицията е за освобождаване на тези съдии и прокурори. Никой не отрича правото на държавата да осъди тези, които са нарушили закона. Въпросът е да се осигури честен процес.

Аз съм убедена, че в една тежка ситуация и тук ще има достойни колеги, но слава Богу, ние сме в Европейския съюз и дори на някой от управляващите да  му се искат съдиите да са послушни и да изпълняват каквото им наредят, все пак при всичките критики и недостатъци на нашата съдебна система, ние имаме някаква независимост
, добави съдия Куцкова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна