Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичните общинари решават за концесията на 16 автобусни линии

Снимка: Столична община

Столичният общински съвет ще решава дали да бъдат отдадени на концесия 16 автобусни линии на градския транспорт. Това ще струва на общината 140 милиона лева за период от 8 години. Граждански организации се усъмниха в прозрачността на концесията. 

Сумата за концесията е твърде висока, според Христо Илиев от организацията "Спаси София":
Миналата година общинският съвет реши повече да не се дават на концесия линии, в момента, в който изтекат сегашните концесии, повече да не се подновяват.  Сега се взе решение за осем години напред общината да е с вързани ръце спрямо тези линии - нито да може да ги променя, нито да може да промени условията, по които се плаща на километър на превозвача след въвеждането на автоматизираната система за таксуване. Ние не сме убедени, че това е чиста концесия. 


Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера с отдаването на линиите на частен превозвач общината ще спести близо 4 милиона лева, а хората ще пътуват в нови автобуси. 

Столичните общинските съветници следва да утвърдят и ново ръководство на Центъра за градска мобилност. Вчера Комисията по стопанска политика одобри новия борд на директорите в състав Никола Рогачев, Християн Петров и Румяна Милова. Старото ръководство беше освободено заради скандал с обществена поръчка за ремонт на спирки, възложена на фирма, близка до бившия депутат Ирена Коцева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна