Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 хиляди полицаи и войници осигуряват безопасността на туристите в Рио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около половин милион чужденци се очаква да посетят Рио де Жанейро по време Олимпийските игри въпреки страховете, свързани с престъпността, замърсяването, вируса Зика и заплахата от тероризъм. За тяхната сигурност се грижат 85 000 полицаи и войници. Броят им е два пъти по-голям от служителите по сигурността на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Засега туристите твърдят, че се чувстват в безопасност, съобщи Евронюз.

Към момента сме наистина впечатлени от сигурността наоколо. Има голямо военно присъствие, но това те кара да се чувстваш по-спокойно, заяви канадка, пристигнала за игрите.

Когато бях в Китай, някой ми каза, че Рио не е безопасен, но дойдох тук и нещата са наред. Хората са приятелски настроени и топли, обясни китайски турист.

Рио обаче е град със сериозна престъпност и неравенство между  богатите и бедните, които живеят в претъпкани и запуснати квартали като фавелите, отбелязва Евронюз. Местните власти са направили всички възможно да скрият гетата от туристите, смята местен жител.

Олимпиадата се провежда, а наблизо има фавела. Просто поставиха панели, за да я скрият. Зад тях се случват всякакви безобразия, а посетителите не могат да ги видят, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна