Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците ще гласуват на референдум за политически реформи в страната

| обновено на 08.08.16 в 17:49
Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшият касационен съд на Италия одобри провеждането на референдум за политическа реформа в страната. Според премиера Матео Ренци предлаганите конституционни промени ще направят политическата система и управлението по-стабилни. Ренци обяви, че ще подаде оставка, ако реформата не бъде одобрена.

Промените бяха предложени от премиера Ренци и министъра по реформите Мария Елена Боски. Те предвиждат, че Сенатът ще бъде намален само до 95 сенатора, които да се избират на регионално ниво и ще имат ограничено влияние в държавните дела. В тази посока тежката дума остава на Камарата на депутатите, която ще има 630 членове, избирани както досега.

Правителството от днес има 60 дни на разположение да одобри датата на референдума. Предполага се, че тя ще бъде в края на месец ноември.

Различните политически сили искат Ренци да оповести колкото се може по-скоро тази дата. Чрез социалните мрежи той обяви, че това ще е референдумът на италианците - те ще трябва да дадат съгласието си за отхвърляне на предложения за създаването на т.нар. нов федерализъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени