Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите египетски лешояда вече са в изкуствено гнездо в парк "Русенски Лом"

Снимка: БГНЕС
Три малки египетски лешояда бяха поставени в изкуствено гнездо на територията на Природен парк "Русенски Лом". Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците и е част от работата по европейската програма "Помощ за египетския лешояд".

Трите пилета бяха превозени със самолет от Париж и Виена. Те са предоставени от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и техният живот ще бъде проследен с помощта на сателитен предавател.

Според специалистите от Българското дружество за защита на птиците и трите пилета, дошли в парка "Русенски Лом“ от Париж и Виена, са женски, затова и носят красивите имена Регина, Елуди и Ломея. От сряда тези три европейки имат свой нов дом – скалите край Нисово, а орнитолозите ги закичат с бижута – сателитен предавател и пръстен на левия крак за всяка от тях:

Много е важно да се сложи добре предавателят, защото, ако се разхлаби или размести, може да пречи на птицата да лети. Ако се изхлузи, е добре, но ако остане върху нея и пречи да се движи, може да ѝ пречи да оцелее. Предавателите дават много ценна информация, но наистина трябва много внимателно да се работи с тях, каза д-р Стоян Николов, ръководител на проекта "Помощ за египетския лешояд" към Българското дружество за защита на птиците.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна