Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Политическите съображения са взели връх над правните в случая "Бююк"

Турският журналист Семих Идиз смята, че срещу Бююк или има много доказателства, или България е взела политическо решение

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Съществуват две различни процедури – едната е по експулсиране и мерки по закона за чужденците, другата е екстрадиране – с цел някой да бъде съден, експулсирането е по други съображения. Това разграничение направи в интервю за предаването „Преди всички“ адвокат Александър Кашъмов в коментар на казуса „Абдуллах Бююк“. По думите му тези понятия не са непременно без връзка помежду им.

Кашъмов подчерта, че е важно да се разбере дали българските институции са спазили стандарта да не се експулсира човек, ако има опасност животът и правата му да бъдат застрашени в държавата, към която се извежда.

Юристът определи като смущаващо, че по отношение на Бююк има две съдебни решения, отхвърлящи искането за неговото екстрадиране:

Съдилищата са приели, че няма основания в тези искания. Едновременно с това институциите на изпълнителната власт не се съобразяват с влезли в сила съдебни решения.

Политически съображения са взели връх над правните.

Незабавното фактическо предаване е посегателство върху защитата на основни права на този гражданин.

Случаят „Абдуллах Бююк“ ни дава поредното доказателство, че на МВР не можем да вярваме и крайно време е там да има голяма метла – от върха до долу. С този случай поканиха вълка в кошарата и пренасят проблемите на Турция на наша територия. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин. Той уточни, че се срамува и като дипломат, и като гражданин.

Димов обясни, че на изпитание са поставени отношенията на Турция със Запада – и с Вашингтон, и с Брюксел, и с нашата страна, доколкото сме член на ЕС:

Ердоган се опитва да постави на колене Брюксел с този шантаж и заплахи за бежанската вълна. По същия начин е със САЩ и казуса „Фетхуллах Гюлен“.

Втърдяването на тона спрямо Запаза рефлектира върху източната тангента, посочи още бившият ни консул.

Според Георги Димов България трябва ясно да заяви своя национален интерес.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени