Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийски птици пеят на малките си, за да ги подготвят за високи температури

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Птици пеят на малките си, още преди се излюпят, за да ги подготвят за живот в горещо време, установи австралийско проучване, цитирано от Би Би Си. Откритието е изненадващо, но показва, че птиците могат да използват метода, за да се справят с повишаването на температурите при глобалното затопляне.

Учените от Университета Дийкън в Австралия изследвали зебра сипки. Това са птици, подобни на врабчета, които живеят в пустинните райони на най-малкия континент и успешното им приспособяване към температурите е ключово за оцеляването им. Учените записали песента на майките, която те изпълнявали на неизлюпените пиленца, и я пускали на наблюдавана от тях група яйца. Излюпените от нея пиленца се развили по-бавно, но се справяли по-добре с горещините в сравнение с друга група пиленца, на които песента не била пускана.

Окуражаващо е, че това е стратегия, която птиците използват, за да приспособят растежа на поколението си спрямо температурите, посочва доктор Милен Мариет, която оглавява изследването. Тя все пак подчертава, че няма доказателства, че подобна адаптация би помогнала на птиците при екстремни промени във времето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!