Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъкът върху имотите в Свети Влас се вдига с над 50%, недоволни граждани излязоха на протест

| обновено на 20.09.16 в 15:18
Снимка: Даниела Костадинова

Десетки  жители на Свети Влас протестираха пред сградата на Общинския съвет в Несебър. Недоволството на хората предизвика предложението на общината за повишаване с над 50% на данък "Недвижими имоти".

Общинският съвет на Несебър одобри с 16 гласа "за" и пет "против" предложението на икономимческата комисия към общинския съвет данък "Сгради" да бъде повишен от 1,2 промила на 1,8 промила, или с 55 на сто. Единствено от партия "Море" на строителните предприемачи братя Диневи гласуваха против увеличението на данъчната ставка.Предложението беше прието от общинските съветници без спорове и дебати.

Кметът Николай Димитров обясни увеличението с необходимостта от повече средства за инвестиции в инфраструктурата на общината, както и с големите разходи за социални дейности:

Тъй като има много належащи неща, които трябва да се правят в инфраструктурата, в парковете, в озеленяването , в осветлението, в изграждането на паркоместа. Има много други важни неща, които трябва да се правят - стадион в град Свети Влас, детска градина, още една, в град Свети Влас. Близо два милиона лева повече се очаква да постъпят в общинския бюджет от повишената данъчна ставка.

Николай Димитров посочи за пример община Созопол:

Община Созопол си вдигна данък "Недвижими имоти" на 3,5 промила. Община Созопол и община Несебър са в една група - първа група на данъчни оценки.

Преди началото на заседанието на общинския съвет протестиращи жители на курортното селище се обявиха против предложението за промяна в размера на налога. Те издигнаха плакати "Най-богатата община с най-големи разходи за лични удоволствия" и "Стига своеволия". Хората твърдят, че инвестициите за подобряване на инфраструктурата в общината не се виждат, затова според тях няма и основание да се повишат данъците. 

Данъците растат, осигуровките растат, ами на какво отгоре? Как да ги платя? Тия пари няма да отидат за детето ми, няма да отида на почивка, ще ги дам за данъци. Ок, ама поне нещо да се прави, каза една от притестиращите.

За лични удоволствия ли отиват парите ни данъци? Искаме да попитаме да ни дадат сметка защо вдигат данъците, каква е причината?, допълни друга.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!