Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21-вата родова среща в Сливен събира потомци на 200 стари фамилии

Снимка: БНР


Потомци на 200 стари сливенски фамилии се събират днес на традиционна среща, която се провежда всяка година в Деня на Независимостта на България. На нея ще се състои и премиерата на том I-ви на сборника "Сливенци - старите сливенски родове".

21-вата родова среща ще събере и тази година потомците на стари сливенски фамилии, които ще станат първите читатели на документалния сборник  „Сливенци - старите родове“,  издание на сдружение „Мати Болгария“, подкрепено финансово от общинския фонд „Култура“ и дарители.  Съставител на сборника е Щиляна Василева, която сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че идеята е възникнала още след първите родови срещи и с издаването на вестник "Сливен":

Всеки от авторите в сборника е един изследовател на своята родова памет, на предците си, на фамилията си! Сборникът е уникален с това, че събира на едно място тези семейни хроники, защото нито в Историческия музей, нито в Държавния архив ги има събрани семейните хроники. Не случайно сме озаглавили сборника "Сливенци - старите родове" - том първи,  защото се надяваме да има тов втори и трети. Ако тук са събрани семейните хроники, то на сливенските личности, които са много, ще посветим един евентуален том втори.

„Сливенци - старите родове“ събира в 350 страници 150 документални материала. Първият от трите му основни раздела представя източници на информация за сливенските родове, които, според историка  проф. Иван Русев, имат възрожденски корени. Вторият е посветен на колективния портрет на сливенеца и родното му място, за което Станка Пенчева обобщава:

В моя град вървят редом ножът и словото.

Централна част на сборника  са  семейните хроники, които започват с родовете на войводите Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Таньо и Стоил, първия български индустриалец Добри Желязков и сливенските фабрикаджии, будителите Добри Чинтулов, д-р Иван Селимински, Сава Доброплодни, издателя на „Рибния буквар“ Антон Иванов и завършват с 200 стари сливенски фамилии в азбучен ред.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени