Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия избухна скандал във връзка с домакинството на Рим на Олимпиадата през 2024 година

Скандал избухна в Италия, след като кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви несъгласие градът да е домакин на летните Олимпийски игри през 2024 година, като преди това не се яви на уговорена среща по въпроса. Премиерът Матео Ренци ще разговаря днес с президента на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго.

Мнението е на кмета, но своето трябва да изкаже общинският съвет. Това ще стане следващият вторник. В момента е в сила одобрението за "Рим 2024"  на предишния общински съвет. 

Ситуацията е сензационна, защото вчера Вирджиния Раджи не се яви на срещата с организационния комитет на Игрите начело с президента на Италианския олимпийския комитет Джовани Малаго. След повече от половин час чакане, делегацията си отиде възмутена от проявеното неуважение, а малко след това кмета даде пресконференция, на която обяви своето "не" за Олимиадата в Рим.

Ситуацията има и политически измерения. Премиерът Матео Ренци, чието правителство е съгласно за "Рим 2024", ще разговаря с президента на Олимпийския комитет Джовани Малаго.

Вотът на общинския съвет не може да се предвиди, независимо че движението "Пет звезди", от което е Раджи, има 29 съветници от общо 48, защото в самия съвет нещата не са гладки. При нужда правителството с регионалния съвет на област Лацио могат да подкрепят олимпийската кандидатура, която е все още в сила. Дали тя ще бъде оттеглена ще покаже времето.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна