Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент разкри манипулация в анкета на Столична община за ремонт на булевард

Снимка: Радио Видин


Столичната община публикува на сайта си анкета по повод предстоящия ремонт на бул."Александър Дондуков". Целта е общината да разбере кой от трите варианта за ремонт на се одобрява от столичани - дали булевардът да бъде изцяло асфалтиран, дали да бъде асфалтиран частично или да бъдат преподредени сегашните павета.

Студентът по журналистика Делян Тодоров забелязва, че резултатите от анкетата се манипулират и описва това във фейсбук профила си.

От малък брой ай пи-та , т.е. от малък брой отделни компютри, могат да бъдат генерирани огромен брой гласове и по този начин самата анкета може да изгуби представителност, защото няма никаква гаранция тези обявени брой гласове, всъщност колко хора са гласували.

От Столична община са получили сигнала на Тодоров. Проверката им е констатирала манипулиране на резултатите в полза на варианта за изцяло асфалтиране на булеварда.

Искрено казано, грешката се дължи или на случайност, или на дълбоко неразбиране как работят подобни системи в интернет. Не мога да твърдя, че нарочно е съставена така анкетата, но това е единият вариант. Другият е, че просто човекът или дирекцията, която създава тази анкета, няма никаква идея как работят подобни защити, коментира Тодоров.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени