Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абрашева: Няма как Георгиева и Бокова да бъдат сравнявани като подкрепа сред хората

Снимка: БГНЕС
Ирина Бокова и Кристалина Георгиева няма как да бъдат сравнявани, коментира по повод въпроса за подкрепата сред хората за тях социологът Марчела Абрашева. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" тя заяви:

Първо, те са в малко различна ситуация в социологическите проучвания двете дами. Първо, нека да припомним как Кристалина Георгиева влезе изобщо в българската политика и в рейтингите. Тя беше част от дългата резервна скамейка на управляващите 
сега и тогава в заместването на провалилата се кандидатура на Румяна Желева за еврокомисар. Така че, когато Кристалина Георгиева се появи на сцената и в измерванията, тя се появи като човекът, който със воя опит, и качества, и компетенции някак си спаси България. В този смисъл тя влезе с много в уважение, симпатии, позитивен заряд, и остана много, много начело по разбираемата причина, че когато човек е на висок международен европейки пост и е далеч от българските вътрешни баталии, поне за публиката, много трудно този човек може да бъде критикуван за някакви неща у нас. В този смисъл Кристалина Георгиева и досега, преди тази ситуации, е човек, който се ползва с доста висок рейтинг. Тя е първа по рейтинг, мисля, 45% от българите, по-висок от който и да било от българските политици.

Госпожа Бокова е в друга ситуация, тя е, разбира се, с много висок международен пост, но тя не беше обвързана, поне до този момент с нито една от политическите партии, поне в качеството на кандидат. Тя наистина е международна фигура. В този смисъл малко по-далеч от нещата, но също така достатъчно известна фигура.

За пръв път сме в ситуация, в която, ако е вярно, че международната организация търси жена от Източна Европа, България е отличник – предоставя за следващото гласуване две жени. В този смисъл не са сравними, независимо какви са процентите за едната, за другата. Доколкото зная от данни, и двете са достатъчно известни лица, и двете имат симпатии на публиката, но не в това е въпросът. Ирина Бокова, като легитимния кандидат, беше тази, която събира подкрепа по линия на това, което се обсъжда и което всички приемаме, че в крайна сметка, ако има българка на този висок пост, тя заслужава подкрепа за този висок пост. Така че ситуацията е различна.

Интервюто на Силвия Великова с Марчела Абрашева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна