Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Симеонов: ГЕРБ извлече известни позитиви от изчакването с номинацията си за президент

Снимка: БГНЕС

Смяната на номинацията на България за генерален секретар на ООН няма да повлияе значително и на вътрешнополитическата ситуация у нас. Това каза за предаването "Неделя 150" по “Хоризонт“ политологът Първан Симеонов.

Всъщност маркира вече известни рубежи във вътрешната политика, даже събуди един леко архивен анахроничен спор на тема комунизъм-антикомунизъм, а по-скоро би могло да послужи за втвърдяване на редици вляво и вдясно. Не бих казал, че се отрази кой знае колко благоприятно на ГЕРБ, защото издава смут и няма кой знае каква яснота в управленската посока. Но тъй като това е обичаен стил на ГЕРБ, едва ли този сюжет ще се отрази кой знае колко. Пак казвам, за мнозина е ясно, че този тип неща се случват над България, някъде високо над България и едва ли вътрешнополитическият дебат ще бъде съществено повлиян, освен публицистичния дебат, разбира се.

Политологът Димитър Димитров се пошегува, че е нормално страната ни да има двама кандидати, предвид че е имала два свети синода, а в момента има два футболни гранда с едно име. Той допълни, че това не намалява шансовете на българските кандидати поради различния им профил. 

Двамата експерти са категорични, че номинация на Йорданка Фандъкова би била по-подходяща за президент от гледна точка на това, че е популярен политик, а Цецка Цачева олицетворява НС – институция, която традиционно не се радва на обществено одобрение. Симеонов обаче отчете известен позитив за ГЕРБ от изчакването с обявяването на номинацията

Първо, можаха да измерят ръста на конкуренцията и да се появят накрая. Второ, Борисов успя, или Цветанов, да елиминират голяма част от пречките. Без съмнение, те се радват на това, че има доста леви кандидати, които разцепват левия вот. Освен това се радват на това, че има силен национализъм, който допълнително взема от лявото. Кандидатурата на Каракачанов е силен конкурент на лявото. Има и антисистемен играч в лицето на Марешки, който също допълнително пречи да се канализира протестен опозиционен вот. На всичкото отгоре Слави Трифонов е неутрализиран – има май договор вече, тоест май няма да прави нищо сега. И на всичкото отгоре самият Борисов най-накрая реши да не играе този път. Май!

Оповестяването на кандидатурата не е в скъпа зала, което издава стремеж на управляващите да не дразнят обществеността. Според Симеонов "донякъде ГЕРБ се надява тази кампания да е между другото", а победата – служебна.

Аз не съм убеден, че това е точно така и не съм убеден, че избирателят ще се отнесе по този начин, но те явно правят такава сметка. Националистите печелят от това. Разбира се, първо те се обединиха – нещо безпрецедентно. Аз не помня такова нещо. Националистите дори мечтаят за балотаж. Още повече, че ние за пръв път май в най-новата политическа история на страната имаме официално участие на националисти в управленската формула. И понеже духът на времето е такъв – от Орбан, през Тръмп до "Ислямска държава" – някак си говорим си за  нации и идентичности, те са може би второто място, което печели.

Димитър Димитров е на мнение, че свалянето на ГЕРБ от властта не може да започне от президентските избори, тъй като никой не подхожда към състезанието достатъчно агресивно:

Ако се върнем седем седмици назад, подобно послание беше погребано тогава, когато не се появи кандидатът на левицата на Бузлуджа. Това беше един от малкото възможни варианти. Вярно е, че той преминава през много сложни договорки и т.н., но в момента, в който не се появи такъв кандидат, да си мисли, че някой може да се конкурира с ГЕРБ, е по-скоро въпрос на нереалистична оценка.

Интервюто на Явор Стаматов с Първан Симеонов и Димитър Димитров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна