Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската комедия "Името" с премиера в Сатиричния театър


Френската комедия „Името“ на Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер е поставена в Сатиричния театър от проф. Здравко Митков. Премиерата е утре.

Проф. Митков представи пиесата като един от най-добрите образци на интелектуална комедия. Надявам се, че ще бъде оценена от публиката на Сатиричния театър, а може би и на по-широка публика, каза проф. Митков.

Радвам се, че успяхме бързо успяхме да реализираме спектакъла. Това е среща с високите традиции на френския хумор. Той успява да забавлява, без да слиза до нивата на ниския вкус. Французите имат патент за това. Напомни ми за най-добрите ппопадения на Ясмина Реза, например, отбеляза проф. Митков.

Разказва за френски интелектуалци, които се събират на вечеря. Интригата се завързва край името на още нероденото дете на една  дама от присъстващите. Авторите са двама, имаш чувството, че са се надпреварвали - така сръчно е написан диалогът, допълни Здравко Митков.

Михаил Билалов се нахвърли с голяма стръв към този материал. Неговото лично битие и развитието му в изкуството са го придвижили доста напред от времето, когато получи награда за изгряваща звезва. Николай Урумав и Ани Вълчанова също са мои студенти, каза още проф. Митков.

Той разкри и другите премиерни заглавия в репертоара на Сатиричния театър. Чуйте ги в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени