Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще сезира Международния съд за подозренията за военни престъпления в Сирия

Оланд заяви, че още не е решил дали ще се срещне с Путин при визитата му в Париж

| обновено на 10.10.16 в 12:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще сезира Международния съд за подозренията за военни престъпления в Сирия, съобщи френският външен министър Жан-Марк Еро.

Всички съучастници в случващото се в Алепо ще бъдат обект на международното съдебно разследване, което Франция ще поиска. Това заяви в интервю за радио "Франс ентер" Жан-Марк Еро: 

Имало е военни престъпления, това заяви генералният секретар на ООН. Сигурно е. Сега трябва да установим какви са отговорностите. Имаме международни закони, имаме Международния наказателен съд. Франция ще се свърже с главния прокурор на МНС, за да види как тя може да започне разследване. Съществуват международни закони.

Министърът добави, че ако френският президент Франсоа Оланд приеме руския си колега Владимир Путин при посещението му в Париж на 19 октомври, това няма да е заради светската хроника, а за да се говори за кризата в Сирия и ситуацията в Украйна. Вчера Оланд заяви пред френски медии, че още не е взел решение дали да се срещне с Путин, който ще бъде в Париж за откриването на новия руски културен център.

Действията на Русия в Сирия са недопустими, жителите на Алепо страдат от "военни престъпления", каза той.

В интервю за в. "Уест Франс" министър Еро нарече подарък за терористите руското вето на резолюцията на ООН за зона, свободна от полети над Алепо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна