Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като град-лидер в региона

София става съкоординатор на европейска градска програма "Дигитален преход"

Снимка: Уикипедия

Днес е последният ден от Седмицата на регионите и градовете в Брюксел. Няколко са големите теми, които се коментират там - излезлият доклад за предишния програмен период на кохезионните фондове (2007-2013), новостите и променения фокус в настоящия момент, по-близката връзка със средствата по плана Юнкер, както и политиката за сближаване (на регионите на всички нива - между отделните страни-членки в ЕС и вътре в самите държави, където "неравенствата" стават по-големи). На форума бяха представени добри градски практики, добре реализирани съвсместни проекти и визия за бъдещето (след 2020).

След като още при откриването Габрово "влезе в светлината на прожекторите" като добър пример, във финалните думи на председателя на Съвета на регионите Марку Маркула бе спомената и София в контекста на търсеща и откриваща добри партньорства. И още една добра новина за столицата ни се появи - една история, започнала още по времето на холандското председателство на ЕС, по време на един форум в Амстердам, където София е поставена сред градовете-лидери в своя регион

Тези градове пък се превръщат в "двигатели" в новия европейски градски план за развитие. Всеки град-лидер е трябвало да си избере три от 13-те идентифицирани приоритети и София "се спира" на градската мобилност, климатичните промени и дигиталния преход (като по последната тема се кандидатира за координатор). И в крайна сметка само преди дни става ясно, че София (съвместно с представителите на Естония и Финландия) ще координира действията по темата. Това е голямо признание за столицата ни, защото дигиталния преход е изключително важен, свързан е с така наречените "умни градове", с новите технологии и с възможностите за спестяване и споделяне на ресурси.

Повече по темата - чуйте от специалното интервю с Малина Едрева (която е председател на комисията по култура и наука в СОС, но и постоянен представител за София в Асамблеята на Комитета на регионите) за Радио София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!