Eмисия новини
от 09.00 часа

Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраната за бонуси и награди за аптеките няма да оскъпи лекарствата

Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова

Забраната за бонуси и награди за аптеките, въведена с новите промени в Закона за лекарствата, няма да доведе до поскъпване на лекарствата. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Проф. Илко Гетов нарече чиста спекулация твърденията, че цените на лекарствата ще скочат с промените в закона, които забраняват на аптекарите срещу определени количества продажби да получават оферти за примамливи екскурзии и предметни награди, като лаптопи. Обяснението е, че щом остава законовата отстъпка за лекарствата, проблем за пациентите няма:

Няма никакво основание и опасения за увеличаване на цените на лекарствата. Когато отстъпката, предоставена от производител или търговец на едро, е включена във фактурата и в цената на лекарствата, когато те се осчетоводят, тя отива за краен потребител, т.е. за пациента.

Проф. Гетов каза, че продължава да чака решение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за друг спорен текст, останал в закона и сега, с който пак се дава възможност за разрастването на веригите от аптеки:

Които да се опитват да монополизират пазара, сега законът го разрешава, няма никакво ограничение, ще продължат да съществуват, ще продължат да се разрастват. За 2015 година само в област Пловдив са открити повече аптеки, отколкото в цялата държава Холандия.

Фармацевтичният бранш изрази опасения по идеята за мобилни аптеки в трудно достъпни места, защото изискванията за такива аптеки трябва да бъдат много строги.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Гледайте на живо