Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският Върховен съд реши, че не може да има Брекзит без разрешението на парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът трябва да гласува дали Великобритания може да стартира процеса за напускане на ЕС, това постанови днес британският върховен съд. С други думи, това означава, че правителството не може да задейства на своя глава член 50 от Лисабонския договор, с което се поставя началото на официалните дискусии с ЕС.

От британското правителство коментираха, че са разочаровани от решението на съда и внимателно ще обмислят следващите си стъпки. Лидерът на Партията за незавосимост Найджъл Фарадж заяви, че според него, това е предателство спрямо 52-та процента британци, гласували в референдума за Брекзит. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обаче призова правителството да не забавя внасянето в парламента на договорните условия, защото е необходима прозрачност и отчетност пред депутатите по всички въпроси, свързани с Брекзит.

Джина Милър, която внесе в съда разглеждането на въпроса за правомощията на правителството, заяви, че се надява властите да вземат „мъдро решение“ като не обжалват:

Днешният резултат е за всички ни, не само за мен или екипът ми, а за цялото Обединено кралство и бъдещето ни.

Говорител на правителството обаче каза, че решението ще бъде обжалвано. Той изтъкна, че страната е гласувала за напускане на ЕС в референдум, одобрен от парламента.

Адвокати на правителството защитаваха тезата, че така нареченият „кралски прерогатив“ дава на министрите право да „реализират волята на народа без одобрението на парламента“. Съдебният панел обаче постанови, че правителството не разполага с правомощия, съгласно „кралския прерогатив“, еднолично да задейства член 50.

Изслушването на обжалването се очаква да започне на 5 декември.

Инвеститорите във Великобритания незабавно изразиха надежда, че каквото и да се случи, това решение на съда ще направи малко вероятно осъществяване на така наречения „твърд Брекзит“, който те смятат за икономическа катастрофа. Новината от съда доведе до покачване на стойността на британската лира на валутните пазари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна