Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща Обама – Тръмп в атмосфера на протести срещу новоизбрания президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Действащият президент Барак Обама покани Тръмп днес в Овалния кабинет. Целта на срещата е да се притъпи общественото напрежение и да се осигури плавен преход на властта до януари догодина. Това обаче няма да е лесно след обвиненията, които двамата лидери си размениха в предизборната кампания. Тръмп дълго време оспорваше, че Обама е роден на американска територия. Президентът пък нарече кандидата на републиканците "уникално неквалифициран" за поста главнокомандващ, припомня Франс прес.

Хиляди американци изразиха разочарованието си от избирането на Доналд Тръмп за президент с протестни шествия в Манхатън и Чикаго. Многолюдни демонстрации се състояха и във Филаделфия, Бостън, Сиатъл и други градове. Участниците, сред които и много гимназисти и техните учители, обявиха новоизбрания президент за расист и се противопоставиха на намеренията му да спре имиграцията, като изгради стена по границата с Мексико. Демонстрантите излязоха по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон с викове "Отричаме избрания президент" и "Не е моят президент" фраза, която стана популярен хаштаг в Туитър. В Ню Йорк хиляди души слязоха по Шесто авеню към "Тръмп тауър", където е бизнес централата на новоизбрания президент.

Въпреки че не можем реално нищо да променим и трябва да приемем това, което става, искаме да покажем, че ни е писнало. Това е ужасно. Нищо не може да се направи, но ми е по-добре, когато съм заедно с моите братя и сестри, с хората, с които споделят моите виждания. Искаме да покажем на всички, че това не е в реда на нещата.

Той е въплъщение на система, която е развалена и се е превърнала във виртуална реалност. Купуваме фалшива стока при някакви нереални условия и никой не знае кое е истинско. И е неприятно чувството да се докосваме до нещо, което трябва да се отмие
, казаха протестиращи пред агенция Ройтерс.

Под лозунги "Ето как изглежда демокрацията" демонстрираха в Чикаго. В северозападния град Сиатъл демонстрантите скандираха "Солидарност!" и "Станете и отвърнете на удара".

Във Вашингтон стотина души скандираха "Любов, а не омраза" в шествие близо до Белия дом. Близо 24 часа по-рано такива протести имаше в редица градове от Западното крайбрежие на САЩ след неочакваната победа на Тръмп над Хилари Клинтън в надпреварата за президент на САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени