Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линка Тонева: Има сигнали за предварително откъсване на бюлетините

Наблюдатели отчитат често разтваряне на бюлетините при пускането им в урните

| обновено на 13.11.16 в 19:40
Снимка: БГНЕС

Има сигнали за предварително откъсване на бюлетините, за предварително поставяне на втория печат и предварително откъсване на контролните номера. Това заяви в интервю за "Хоризонт" Линка Тонева от "Прозрачност без граници":

Нашите наблюдатели следят протичането на изборния ден във всички области на страната. Получаваме и сигнали от граждани на безплатната ни телефонна линия. Към 13.30 часа данните са за по-малко сигнали за нередности и нарушения в сравнение с миналата седмица. Малко над половината от общия брой сигнали, които пристигат при нас, касаят организационни и технически нередности. Те са в три основни посоки. Отново част от тях са свързани с това как е организирана работата на секционните избирателни комисии и как комисиите работят с бюлетините. Има сигнали на нашата телефонна линия от граждани, че бюлетините се отварят при пускане в урната. Такива сигнали получихме от различни точки на страната. 

Значително нараства делът на сигналите за незаконна агитация, особено към края на изборния ден, посочи Линка Тонева от Асоциация "Прозрачност без граници":
Към този час около половината от сигналите, които ние получаваме, свързани с организационни нередности, са с малко по-нисък дял в сравнение с първия тур. За сметка на това обаче безпрецедентно нарастване на сигнали за незаконно съобразна агитация - около 23 на сто от всички сигнали, които ние получаваме. Те са свързани с агитация в секционните помещения, агитация от страна на кметове и на кметски наместници. Получаваме също и сигнали за агитация от общински служители в няколко секции и заплахи срещу членове на секционна комисия, като сигнали за незаконна агитация получаваме от Видин, Пазарджик, Разград, Русе, Шумен. В някои случаи тези сигнали граничат на практика с натиск върху избиратели.

На места СИК-овете се опитват да изгонят нашите наблюдатели, защото не са добре запознати с ролята на наблюдателите в изборния процес, обясни за "Хоризонт" Габриела Величкова, национален координатор на наблюдателите на Института за социална интеграция. Наблюдателите са регистрирали дефект на машина за електронно гласуване в Смолян, който е бил отстранен.

Даниела Михайлова от Инициативата за равни възможности поясни, че наблюдателите на организацията не са докладвали за сериозни нарушения, но повсеместно се забелязва, че при сгъването на бюлетините на две и пускането им в кутията те се отварят и това притеснява гласоподавателите. От инициативата твърдят, че членовете на секционните комисии не дават инструкции на хората да сгъват по-добре бюлетините.

Тазгодишните президентски избори значително се различават от досега провежданите в ромските махали, декларира още Михайлова. В нито един от наблюдаваните квартали по думите й няма отчетена нерегламентирана активност преди вота.

Неособено сложната бюлетина улеснява гласуването, няма и особени затруднения с квадратчето "Не подкрепям никого", отчитат наблюдателите.

Още подробности за протичането на избория ден - в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна