Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвземане на италианската икономика през третото тримесечие

Икономиката на Италия нарасна през третото тримесечие на настоящата година с малко по-добро от очакваното темпо, показват предварителни данни на италианската официална статистика Istat.

След стагнацията през второто тримесечие спрямо началото на годината, брутният вътрешен продукт на Италия нарасна през трите месеца до края на септември с 0,3% при прогноза за по-слабо повишение с 0,2 на сто. Така третата по сила икономика от еврозоната се върна по пътя на умерен растеж, след нулев растеж през периода април - юни и експанзия от 0,4 на сто през първото тримесечие.

Икономическият растеж през третото тримесечие отразява позитивното развитие на индустриалния и на сектора на услугите, които бяха отчасти компенсирани от свиване на бизнес активността в селскостопанския сектор, посочи Istat.

На годишна база БВП на Италия нарасна през третото тримесечие с 0,9% при очаквания за малко по-слаб растеж от 0,8 на сто. В същото време обаче Istat направи лека низходяща ревизия на растежа на италианската икономика през второто тримесечие до 0,7% от 0,8 на сто.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна