Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерия Иларева: Лицата без гражданство са в правен вакуум

Снимка: capital.bg

В България има правен вакуум по отношение на лицата, които не се отнасят към нито една съществуваща държава. Това се получава, защото законът не разписва процедура за идентифицирането им като лица без гражданство, обясин в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Валерия Иларева от Европейската мрежа за лицата без гражданство:

Страната ни е ратифицирала конвенция на ООН за статута на лицата без гражданство, но не е въвела национални процедури, по които да направи оперативна, приложима тази конвенция. Хората без гражданство попадат в общия режим на нелегалните емигранти в България, които подлежат на връщане.

Лица без гражданство са например хора от разпаднали се държави като Югославия и СССР, когато нито една от новосъздалите се след разпадането държави не ги разпознава като свои граждани. Това невинаги става заради бездействие на самите хора, обясни адвокат Иларева. Друг идентичен казус възниква, когато гражданството се предава само по мъжка линия, както е в Ливан или Иран, уточни тя:

Проблемът засяга много хора. Децата стават пълнолетни и остават без гражданство.

В по-голямата част от случаите лицата без гражданство не могат да бъдат депортирани, затова говорим за превенция на тяхното имиграционно задържане, подчерта юристът:

Това задържане продължава много дълго, клони към максималния срок на имиграционно задържане и е самоцелно - то не обслужва законовата цел за връщане в някоя държава. И се оказва, че те търпят някакво наказание, те го възприемат като наказание. Не това е целта на имиграционното задържане. 

Няма официална статистика колко са хората с подобен проблем, тъй като на тях им се "приписва" гражданство в някой от центровете за задържане, стана ясно от разговора.

Цялото интервю по тази проблематика слушайте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна