Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Правителство в рамките на този парламент е малко вероятно

Според него мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно

| обновено на 24.11.16 в 14:34
Снимка: БУЛФОТО

В интервю за програма "Хоризонт" новоизбраният президент Румен Радев заяви, че е твърд привърженик на мажоритарната система, но тя крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите. Затова мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно.

Трябва да ползваме наистина добри практики. Мисля, че немската избирателна система е добра практика - тя е смесена. Според мен трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система, а що се отнася до парламента - дали може, или не може в момента да изкове този нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс. Проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем ще дойде в районирането на страната.

Румен Радев посочи, че районирането може да е лесно от математическа гледна точка, но приемането му от Народното събрание няма да е лесно.

Новоизбраният президент смята, че шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент не е голям. Причината е, че отказът на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство намалява шансовете за това на останалите партии в парламента. Радев изтъкна, че страната се намира в нова политическа ситуация:

Първо, за всички е ясно, че в страната наистина има нова политическа ситуация. Тя се дължи не толкова на резултатите от тези избори, според мен, а най-вече и на странното решение на премиера Борисов да подаде оставка - може би поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би като плод на лични емоции.

Радев е убеден, че трябва да се търси решение на тази ситуация, на която сме свидетели в момента.

Има два възможни изхода. Единият е изчерпване на всички възможни консултации и връчване на мандат и намиране на решение за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент. След като обаче големите играчи ГЕРБ и БСП явно демонстрираха, че ще откажат, шансът е в по-малките партии.

Румен Радев заяви още, че не желае да прибързва да прави прогнози, но посочи, че би било много трудно съставяне на правителство на малцинството и оттам, ако това не стане, следват предсрочни избори:

В момента президентската институция е тази, която гарантира сигурност и тази сигурност се дължи на принципната позиция на президента Плевнелиев, който изхожда в своите действия строго от Конституцията, подчерта още Радев, като допълни:

В този ход на мисли, изхождайки от Конституцията, изрично негово е правото и задължението да състави служебен кабинет. И мисля, че размиването на отговорностите не е най-доброто решение.

Новоизбраният държавен глава смята, че изработването на нова Конституция в момента не е на дневен ред, като обясни защо:

В момента на дневен ред е съставянето и приемането на един наистина работещ нов Изборен кодекс, който да отчита категоричното желание на българския народ за мажоритарен вот. Разбира се, ако с този нов Избирателен кодекс се окаже, че парламентът не работи добре, че няма стабилност, че няма ясна перспектива за развитието на страната, то тогава вече можем да мислим за нова Конституция.

Румен Радев беше категоричен, че като държавен глава няма да дели българските граждани на леви и десни и не приема определенията, които са му били давани от някои медии, че е кандидат на Москва.

Защото определени кръгове в България се опитаха в хода на тази предизборна кампания някак да окупират, да патентоват евроатлантическите ценности и членството на България в Европейския съюз и НАТО - единствено за тях. Всички други не са за тази политика. Така звучеше, което е крайно некоректно и аз мисля, че тези, които насадиха някакви настроения срещу мен, трябва да се базират на моите открити публични тези по време на предизборната кампания, а не да се създават някакви манипулации. Същите кръгове, които провалиха кандидатурата на госпожа Бокова за ООН, явно дирижират цялата тази кампания.

Румен Радев изтъкна, че трябва да се търси намаляване на напрежението с Русия, тъй като растящите заплахи в геополитически план - от тероризъм и ислямски фундаментализъм, могат да бъдат решени само при взаимодействие с Русия:

България е лоялен пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, намаляване на напрежението с Русия. Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството.

Цялото интервю с новоизбрания президент може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна