Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честване на проф. Цочо Бояджиев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Проф. Цочо Бояджиев е учен от световна величина, философ, поет, преводач, фотограф и преподавател. Чел е курсове по обща история на философията, философия на Средновековието и Ренесанса, антична философия, културна антропология на Европейското средновековие, философия на фотографията, както и множество специализирани курсове в Софийския университет, университетите в Пловдив и Велико Търново, в Американския университет в Благоевград, в Нов български университет и в Първото частно театрално училище. Бил е ръководител на катедрата по история на философията във Философския факултет на Софийския университет, а от 2000 г. е директор на Института за средновековна философия и култура, София.
Проф. Бояджиев е член е на няколко европейски академични институции: Международното Платоново общество, Обществото за изследване на средновековната философия (Лувен), Европейската академия на науките и изкуствата (Виена), Ерфуртската академия на науките, Берлинското научно общество, Приятелския кръг на Томас Институт, Кьолн. Съосновател е на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP).
Член е на редакционния съвет на списание „Християнство и култура”.
Съиздател е на поредиците Bibliotheca Christiana, на поредицата „Семинар 333”, на поредицата Studien und Texte zur Geistesgeschichte des Mittelalters на издателство Brill, Холандия, както и на „Архив за средновековна философия и култура”.
Носител е на Националната награда за хуманитаристика „Хр. Г. Данов” (2004), на наградата „Златната метафора” (2005), на Наградата на портал „Култура” за цялостно творчество (2015). Кавалер на „Големия кръст” на Суверенния Малтийски орден.
Проф. Цочо Бояджиев е автор на 11 научни монографии и няколко десетки статии и студии, на многобройни преводи от латински, старогръцки и немски, на поетичните сборници „Пясъчен хълм”, „Пастир на думи”, „Прозорец на север”, „Сбогуване с предмети и други живи същества”, „Книга на ирониите и опрощенията“ и на фотографските албуми „Пътят на човека” и „Домът на човека” (съвместно с Николай Трейман).
Неговата 65-годишнина ще бъде отбелязана тази вечер в театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За проф. д.ф.н. ще говорят проф. д.ф.н. Георги Каприев, проф. д.ф.н. Божидар Кунчев и Николай Трейман. Събитието е в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна