Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аждар Куртов: Идеологическият вакуум след разпада на СССР и налаганият атеизъм доведоха ислямизма в Средна Азия

Е. Супонина: Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп всъщност говори това, което и Русия - да не се саботира режимът на Асад

Снимка: ЕПА/БГНЕС


В интервю пред "Хоризонт" Аждар Куртов, който е главен редактор на руското сп. "Проблеми на националната стратегия", коментира факторите за разпространението на ислямизма в Централна Азия, като обясни, че от създаденият след разпадането на СССР идеологически вакум се се възползвали някои ислямски страни, които са заместили комунистическата идеология със своя пропаганда: 

В международното отношение няма празно пространство и съответно наши съседни ислямски държави, които не са и благополучни, се възползваха от ситуацията - 90-те години бяха много сложни и поради тази причина Централноазиатските държави бяха готови да приемат всякаква помощ, включително от ислямисти. 

Куртов посочи също, че това е само едната от причините за разпространението на радикалния ислям в Централна Азия, а другата - е налаганият в съветските времена атеизъм:

Имаше и втора причина - това е атеизмът на Съветския съюз, преследването на всички религии. Това обяснява и възраждането на националните традиции на религиите.

В ефира на "Хоризонт" ситуацията в Близкия изток коментира Елена Супонина, която е съветник на директора на руския Институт стратегически изследвания, като изтъкна, че трябва всички да се борим с тероризма. 

Супонина напомни, че нестабилността в Близкия Изток не е ново явление. Тя коментира перспективите за сътрудничеството между САЩ и Русия за борба срещу тероризма в Близкия Изток, като отбеляза:

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп всъщност говори това, което и Русия -  да не се саботира режима на Асад. Всъщност приоритетите не са режимите, а запазването на държавите, от което страдат и хората при тяхното разрушаване.
Супонина е убедена, че обединение на Европа, Русия и САЩ срещу тероризма е напълно възможно. 

Цялото интервю с Елена Супонина и Аждар Куртов може да чуете от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна