Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Яйджиев: Тереза Мей върви по тънък политически лед

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей върви по тънък лед и е в слаба политическа позиция. Тя трябва да балансира между две взаимоизключващи се неща, които искат британските избиратели – оставане на единния пазар, но и по-малко миграция – два аспекта на единния пазар, които поне засега не могат да бъдат разделени. Този коментар направи в предаването "Преди всички" Ивайло Яйджиев, старши експерт в Института за европейски политики:

По-големият проблем за Мей чисто политически е, че тя сякаш не иска да говори, но всеки друг член на кабинета ѝ неофициално говори пред медиите. Тя трябва едновременно да задоволи хората, които искат твърдо излизане от ЕС, и хората, които искат излизане от ЕС, но оставане в достатъчно близки икономически отношения.

На британския парламент ще му е много трудно да гласува срещу активирането на член 50 от Лисабонския договор. Дори за опозицията би било самоубийствено, ако решат да не подкрепят Брекзит, продължи анализа си Яйджиев, според когото въпросът е по-скоро какъв Брекзит, а не дали Брекзит.

Запитан дали около датата 31 март 2017 ще бъде даден старт на Брекзит, каквато заявка направи преди време Тереза Мей, Ивайло Яйджиев подчерта, че това много зависи от точната формулировка на решението на Върховния съд, което се очаква в началото на декември.

Въпросът е дали е възможно да се излезе от ЕС, без да се излезе от единния пазар, посочи анализаторът, като наблегна на разликата между ЕС като юридическо лице и европейското икономическо пространство, в което членуват и други държави като Норвегия.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ивайло Яйджиев слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени