Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще бъде съдбата на паметника на връх Бузлуджа


Защо един от култовите паметници, изграден по времето на режима на Тодор Живков – този на връх Бузлуджа, е оставен да бъде разрушен от ерозията, вятъра и снеговете. 
В коментар по темата, излъчен в предаването "12+3" по "Хоризонт", кореспондентът на БНР в Стара Загора  Венелина Попова търси отговор на въпроса и припомня историята на паметника, който 27 години след началото на прехода продължава да събужда травматични спомени за няколко поколения българи. 

Ето и някои от ключовите факти в дългия спор за собствеността и съдбата на монумента:

В патетична реч от трибуната на Бузлуджа Сергей Станишев поиска да им върнат паметника, одържавен през 1991 година. Това стана в началото на август 2011 година след словесна престрелка между БСП и ГЕРБ.
Тогава Борисов се закани да върне "Чинията" на БСП. И го стори. Предложението в МС внесе Росен Плевнелиев в качеството си на регионален министър. И кабинетът гласува решение за дарение. 

Така - с решение на първия кабинет на ГЕРБ,  БСП получи паметника и правото да се разпорежда с него. След това обаче, действия не последваха. Въпреки гръмките обещания на червени активисти като Румен Гечев, който възнамеряваше да възстановява паметника със събиране на дарения чрез SMS. Други като Димчо Михалевски не искаха БСП да получи паметника в този му вид, защото за реставрацията му щели да отидат милиони. 

И така - пет години по-късно БСП все още не е влязла във владение на своя уж култов паметник. Но не се и отказва от него. Паметникът продължава да е държавна собственост. 

Интересно е дали, ако промените в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, бъдат гласувани и на второ четене, петолъчката на Бузлуджа ще бъде свалена? Или може се наложи утре държавата да плати двойно и тройно по-скъпо за реставрацията му.

От звуковия файл може да чуете целия коментар на Венелина Попова по казуса "Бузлуджа".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени