Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сенки и полусенки” – улични фотографии от Ню Йорк и Чикаго

"Сенки и полусенки" са улични фотографии от два емблематични американски града – Ню Йорк и Чикаго. Снимките са дело на фотографа Димитър Лъжов.

Когато документираш с фотоапарата си някаква трагедия, дали ще е убийство или нещо друго, трябва да се спазват минималните правила, за да не се експлоатира воайорски страданието, да направиш снимка, която може да бъде наградена с "Пулицър", но въпреки това да има усещането за експлоатация на момента. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" фотографът Димитър Лъжов:

Има такива примери в световната фотожурналистика и те се виждат, когато напр. има паднал човек, жертва, заснета от много фотографи едновременно, тъй като фотографите във военни зони работят в екип, в тандем, дори ако видите обратния кадър, заснет от другата страна, виждате как петима души снимат паднало тяло. Тогава се усеща експлоатиране на нещастието. Най-важното в документалната фотография е отсъствието на режисура на мига. Това е основното нещо, което ме привлича към документалната фотография, тъй като ние сме свидетели на твърде много режисура в нашия живот, има режисура дори и в новините.

Свидетели сме и на техническата манипулация на снимката след нейното заснемане, допълни още Лъжов:

Красива прекрасна снимка, но тя не е реална. По същия начин съществува опасност в новините да има манипулирани снимки и това вече се случва. Има такива случаи в световната история.

Цялото интервю с Димитър Лъжов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени