Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок прие мандата за съставяне на кабинет

| обновено на 13.12.16 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев прие Румен Христов, Костадин Марков, Борислав Великов и Александър Христов от Реформаторския блок /РБ/, за да им връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това е последната възможност за формиране на правителство в този парламент.

След като президентът Росен Плевнелиев връчи на Реформаторския блок третия проучвателен мандат за формиране на правителство, формацията реши да опита да състави кабинет. Папката с третия мандат получи заместник-председателят на СДС и депутат от РБ Румен Христов. Реформаторите по Конституция имат седемдневен срок, за да представят на президента номинация за министър-председател, състав и структура на правителство. Реформаторите обаче трябва да получат и одобрението на парламента за това правителство. Формацията трябва да осигури политическа подкрепа за идеята си да формира кабинет.

В началото на срещата президентът Росен Плевнелиев коментира, че се надява този 1% шанс за съставяне на правителство да се превърне в 100 % шанс.

По-рано, на заседание на Изпълнителния съвет Реформаторският блок реши да приеме мандата. Формално за министър-председател е излъчен заместник-председателят на СДС Румен Христов. До понеделник реформаторите ще водят разговори с ГЕРБ, Обединените патриоти, БДЦ и независими депутати за подкрепа на кабинет в рамките на този парламент:

Реформаторският блок смята, че този парламент не е изчерпал възможностите си и в него може да се търси реформаторско мнозинство, което да подкрепи формирането на кабинет в последния проучвателен мандат. Блокът започва политически консултации с парламентарните партии, посочи заместник-председателят на СДС Румен Христов: 

Ние се надяваме до следващия понеделник да проведем консултациите с ръководството на политическа партия ГЕРБ и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Вие знаете, че от една година ние сме една парламентарна група. Една част от парламентарната група не подкрепя правителството. Другата част го подкрепя и тези, които подкрепяме правителството, по-голямата част постигнахме съгласие тази сутрин да вземем мандата.

Автентичната десница не е получавала мандат от 19 години и ние ще подходим изключително отговорно във връзка с предстоящите преговори, преди всичко с политическа партия "ГЕРБ" и очакваме да проведем тези разговори в удобно за тях време, основно с господин Бойко Борисов. Смятаме, че бихме могли да продължим заедно и занапред, за да реализираме програмата, каквато беше начертана и която никак не е лоша. Ние от Реформаторския блок не виждаме причини за провеждане на предсрочни избори. Ние се надяваме до следващия понеделник да проведем консултациите с ръководството на политическа партия "ГЕРБ" и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент, каза след срещата Румен Христов.

Реформаторите ще се опитат да намерят мнозинство, което да гарантира управлението на страната, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино, каза по-рано Румен Христов.

До момента ГЕРБ отказва да подкрепи правителство в този парламент и настоява за предсрочни избори. Ако новите разговори за формиране на кабинет с мандата на Реформаторите са успешни, от Блока смятат, че партията на Бойко Борисов трябва да посочи кандидата за министър-председател. Реформаторите имат една седмица, за да представят на президента структура и състав  на кабинет, или да върнат мандата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени