Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: За атентатите в Турция се обвиняват тези, които са удобни

Последните социологически данни в страната показват, че 50 % от избирателите подкрепят създаването на президентска република

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През уикенда югоизточната ни съседка Турция беше разлюляна от пореден двоен атентат. По последни данни 41 човека загубиха живота си вследствие на атаките в Истанбул, а други 166 души бяха ранени. Групировката „Ястреби за свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за атентата, а турският президент Ердоган за пореден път се закани, че ще доведе битката с тероризма докрай. Възможно ли е обаче това да се случи на практика? И кой всъщност печели от терористичните атаки в страната? – потърсихме за коментар арабиста проф. Владимир Чуков.
Той обърна внимание на 12-те атентата в Турция от началото на 2016 година и на техните извършители. Според него, на територията на югоизточната ни съседка се наслагват две терористични заплахи, които са свързани съответно с вътрешната и с външната политика на страната. И докато атентатите, приписвани на Ислямска държава ерозират увереността в силата на турското държавно ръководство, тези, свързани с ПКК и с други кюрдски въоръжени организации, консолидират националистическата подкрепа за управляващите. Това за проф. Чуков е достатъчен повод, за да очакваме нови атаки на турска земя.
Причините за тях могат да се търсят и в депозирания преди броени дни в Меджлиса проект за промяна на конституцията. За първи път от години насам мечтата на Ердоган за превръщането на страната от парламентарна в президентска република изглежда толкова реализируема. По данни на социологически агенции, 50 % от турските гласоподаватели подкрепят такава трансформация, докато само преди една година подобна идея не срещаше симпатиите на мнозинството.
Какви промени в страната доведоха до тези трансформации? Ще успее ли Ердоган да промени основния закон на Турция напролет? Как външната политика на страната ще повлияе на бъдещото й развитие? И до каква степен турската намеса в Близкия изток се отразява на баланса на геополитическите игри в региона? – чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна