Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: За РБ Изборният кодекс не е единствен мотив за оставане във властта

Откакто правителството е в оставка, администрацията не работи

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок няма място в правителство, чието съществуване е само на база споразумение на промяна в Изборния кодекс, декларира в предаването "Неделя 150" министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. Запитан дали в името на реформите би останал министър и в кабинет, сформиран с мандата на Реформаторския блок, ако се постигне такова съгласие, той подчерта, че на този етап не се обсъжда евентуалния състав на подобен кабинет:

Текат активни разговори между представители на ГЕРБ, РБ и ПФ. Смисълът на цялото усилие е има ли доказана възможност, приета от всички, да има стабилно мнозинство, което да продължи реформите. Ако има такова мнозинство, следват следващите въпроси – фигурата на министър-председателя, съставът на кабинета и т.н.

В контекста на възможните сценарии около съставянето на нов кабинет с мандата на Реформаторския блок Москов се самоопредели като умерен скептик и разумен оптимист.

По повод тезата на премиера, че Изборният кодекс е единственото, заради което си заслужава настоящият парламент да работи по-дълго, Петър Москов отбеляза:

За ГЕРБ това е задължително условие, около което да има консенсус, за да подкрепят отново управленска програма. От гледна точка на Блока и от моя лична гледна точка, това е едно от нещата, заради които да се продължи работата, но далеч не е единственото.

Откакто правителството е в оставка, администрацията не работи, системите не работят и това не е обвинение към администрацията, посочи Москов: 

Ситуация, в която няма ясно изразена политическа воля, че държавата, администрацията, трябва да се движат в определена посока и трябва да изпълняват определени действия, нещата спират. Това е моментът, в който всички разбойници на прехода излизат на повърхността или под повърхността продължават да правят, което са правили години наред, и това е едното, което трябва да бъде избегнато. 

Визирайки евентуалното идване на БСП отново на власт, Москов заяви:

Не бива да настъпваме една и съща мотика прекалено много пъти, иначе рискуваме да изглеждаме не особено умно.

В коментар на промяната, според която от първи януари 2017-а НЗОК вместо досегашните 25% ще заплаща 100% от стойността на лекарствата за високо кръвно налягане, Петър Москов обясни още:

В течение на следващата година има ясен план какви още медикаменти биха могли да бъдат изцяло заплащани от Касата, да не излизат пари от джоба на пациента, което да означава пациентът да има дилема може ли да си позволи медикамент, без който ще развие тежки усложнения.

Цялото интервю с Петър Москов слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна