Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Иванова: Експерти има, но учителите с талант са по-малко

Системата се обновява, твърди младият директор на 202-ро училище в Долни Пасарел

Снимка: http://202ou.weebly.com

Около половината от учителите в 202 основно училище "Христо Ботев" в близкото до София село Долни Пасарел са под 30-годишна възраст. В училището учат 73 деца от 1-ви до 7-и клас и работят 12 преподаватели. Училището е със статут на защитено.

Експерти има, но хора, които искат да бъдат учители, имат таланта, имат онази искрица в себе си да правят повече за да се превръщат децата в личности, са по-малко, разказа пред "Хоризонт" директорът на училището в Долни Пасарел Даниела Иванова, която е на 30 години. Тя е учител по български и английски език. Включена в класацията на "Форбс" - България "30 под 30".

Училището в Долни Пасарел се откроява с практиките си в система, в която средната възраст на учителите надхвърля 55 години, а хората на и под 30 години съставляват едва 1 процент. Даниела Иванова коментира:

http://202ou.weebly.comПоследните години наблюдавам отваряне на системата, и по отношение на млади директори, и по отношение на млади учители. Системата е в процес на презареждане и обновяване и този процес изисква време. Нещата са стартирали. Аз виждам бъдеще. 

Младият директор е оптимист за развитието на образователната система:

Наблюдавам все повече работа по проекти, все повече междупредметни връзки и една все по-отворена система, в която колегите казват: "Хайде да направим Седмица на отворените врати, Година на отворените врати! Хайде да поканим родителите да представят техните професии или да заведем децата на място, в ситуация, в проект, в който трябва да представят знания от повече от един предмет". Тоест, нещата се случват.

Цялото интервю с Даниела Иванова слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени