Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Предсрочните избори са единственият механизъм за прелегитимация на политическите субекти

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През последните седмици вътрешнополитическият живот у нас беше доминиран от темата за това ще успеят ли парламентарно представените партии да създадат нов кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание. От вчера е ясно, че това няма как да се случи и вариантът предсрочни избори остава единствено възможен. Ще генерират ли те допълнителна нестабилност в държавата или тъкмо напротив – ще я предпазят от по-сериозно затъване? – потърсихме за коментар политолога Първан Симеонов.
Според него и двата варианта са възможни. Всичко зависи от конфигурацията на политическите сили, идваща вследствие на предсрочните избори. При всички случаи обаче този вот ще донесе презареждане на политическата система, защото това, което се предлагаше досега (едно правителство на скептичните политици и на ходенето по мъките), нямаше как да се ползва с голяма обществена легитимност. Затова предсрочните избори са необходими – като единствен механизъм за прелегитимиране.
Политологът добави, че в преговорите между ГЕРБ, Реформаторите и Обединените патриоти никой не е имал ясен план. Самият Борисов също е бил разколебан.
Като един от основните двигатели на разговорите, и този път видяхме властната фигура на Цветан Цветанов, но забелязахме и друго – за първи път партия ГЕРБ не звучеше монолитно! В същото време протакането на преговорите за създаване на нов кабинет в рамките на този парламент беше много хитър ход – чрез него ГЕРБ пресрещнаха вълната на Слави Трифонов, заявявайки, че искат да й угодят, а не да се разбият в нея. С което поставиха останалите партии в шах – Борисов много добре знае, че те не са привърженици на мажоритарното гласуване, какъвто всъщност и той самият не е, но с този си ход свали от плещите си отговорността, че стои срещу вота на 2,5 милиона българи.
Какви ще бъдат резултатите от тази маневра на най-голямата партия у нас? Кой с кого би могъл да се коалира в следващия парламент? Кои са големите неизвестни около предстоящите избори? И как ще се впише в тях настоящият президент? – чуйте отговорите на директора на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени