Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 жертви при атака в нощен клуб в Истанбул

Българка пострада при нападението, още една наша сънародничка се издирва

| обновено на 01.01.17 в 18:07
Снимка: БГНЕС

Най-малко 39 души бяха убити, а други 69 - ранени в новогодишната нощ при терористично нападение в дискотека в Истанбул.

Турският  президент Реджеп Тайип Ердоган определи нападението като терористичен акт, целящ да всее хаос в Турция.
Ние ще се борим докрай срещу всички атаки на терористичните групи и техните покровители, заяви той.

Мястото на инцидента е популярното заведение "Рейна" в европейската част на турския мегаполис, намиращо се в квартала Ортакьой, обясни валията на Истанбул Васип Шахин , който определи случилото се като "терористичен акт".

Около 1 ч. и 15 мин. терорист с далекобойно оръжие се появи пред нощен клуб, уби полицая пред входа, след това застреля един гражданин и влезе вътре. Той брутално и дивашки стреля по невинни хора, които бяха там само за да отпразнуват Новата година и да се забавляват,
допълни Шахин. 

В момента на атаката в дискотеката е имало над петстотин души.
Не се потвърдиха първоначалните свидетелски разкази, че нападателят е бил преоблечен като Дядо Коледа и е имал поне няколко  съучастници, които крещели на арабски.
Един от ранените заяви:
 
Стреляха срещу хората без милост. Нямаха милост. Стреляха по всички. Трима или четирима стреляха с картечници. Целеха се в главата.
По-късно вътрешнияг министър Сюлейман Сойлу опроверга информацията за няколко нападатели:
Според информацията, която получихме от полицията, е имало един стрелец. Не е имало няколко въоръжени лица. Носел е палто и панталони. Влязъл е и е открил огън. Информираха ни, че е носил различни дрехи вътре.

На по-късен етап стана ясно, че може би все пак нападателят има съучастник.

Турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че не отговаря на истината твърдението, че терористът бил дегизиран като дядо Коледа.
 Става дума за терористи, които хладнокръвно са планирали това масово убийство, но няма яснота чия е отговорността за нападението, подчерта Йълдъръм.
Според разследващите власти терористите са били най-малко двама.
  Турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян съобщи, че убитите 15 чужденци основно са граждани на арабски държави. Има и една израелска гражданка.

  Турски медии съобщиха, че полицията провежда мащабна операция за залавяне на терориста или терористите в района на Куручешме на европейския бряг на мегаполиса.
  Според показания на охранители на нощния клуб нападателат или нападателите пристигнали с такси, подобно на атентата на летището "Ататюрк" в Истанбул миналато лято. Според специалисти по терора натежава версията за терористичен акт на джихадисти.

Пак според свидетели, полицията се е намесила бързо, отцепвайки района и спасявайки хората, които в паниката си потърсили спасение в ледените води на Босфора.
Спецчасти нахлуха в дискотеката и я претърсиха. 

Снимка
Сред загиналите има и полицай, който е опитал да предотврати въоръжено нападение в клуба, потвърдиха от местната полиция.

Това е поредното терористично нападение в Турция от последната година. Отговорността за предишните си поделиха кюрдски екстремисти и джихадистите от "Ислямска държава". След многобройни предупреждения властите мобилизираха над 17 хиляди полицаи само в Истанбул, но не успяха да спрат снощната атака.

Българска гражданка е пострадала при атентата в Истанбул в новогодишната нощ.  Това съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски:

Това е младо момиче. Българска гражданка, която живее в Норвегия и е била в Истанбул да празнува новогодишните празници.


По-късно посланик Нейнски съобщи, че състоянието на момичето е стабилно, но тежко:

Стабилно, но е критично. Направена й е доста тежка операция. Има засегнат бял дроб, с доста тежък кръвоизлив, засегнат гръбначен стълб. Аз бях в болницата, бях в интензивното при нея, тя е контактна.

Надежда Нейнски съобщи още, че в момента се издирва и друга наша сънародничка, за която е получена информация, че е била в клуба в Истанбул по време на нападението:

Нямаме информация дали е ранена. Има едно момиче, за което са се обадили в Генералното консулство. Мъж, който се е представил за брат й и е казал, че тя би трябвало по същото време да е била също в клуб "Рейна" и че не могат да се свържат с нея. Ние също се опитахме да я наберем, телефонът не отговаря.

Ние сме направили проверки през болници, през Съдебна медицина, през полицията. На този етап нямат данни за друга пострадала българка. Продължаваме, разбира се, да бъдем в контакт с институциите, ако нещо се потвърди. Междувременно в България също издирват близките, поне по това, което той е оставил като име, и свое, и на момичето.

В консулството ни в Истанбул е сформиран кризисен щаб, а на разположение на гражданите е и телефон за информация:
+ 90 533 383 64 14.

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост заради усложнената обстановка във връзка със сигурността.

Съболезнователно писмо до турския си колега изпрати българският президент Росен Плевнелиев:

Този потресаващ акт на терор, извършен хладнокръвно срещу 39 невинни жертви ни наскърби и покруси,  посочва държавният глава.

Искрени съболезнования във връзка с кървавия акт на насилие в Истанбул изрази и премиерът в оставка Бойко Борисов в телеграма до турския министър-председател Бинали Йълдъръм.

Министърът на външните работи Даниел Митов също изрази съболезнования на близките на загиналите при терористичния акт в Истанбул.

България като член на ЕС и НАТО, като приятелска и съседна на Турция страна, решително осъжда нападението над цивилни граждани и изразява своята солидарност в защитата срещу общата опасност от тероризма
, написа министърът в профила си във Фейсбук.
 

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви, че разполагат с някои доказателства, но все още не могат да посочат конкретна групировка, която стои зад терористичното нападение, както го определят турските власти.

Възможно е извършителят да е един, но смятаме, че са повече. Също така мислим, че е един вид послание, което някои среди се опитват да ни предадат чрез терористична групировка, подчерта той, и спомена две групировки - джихадистите от Ислямска държава и нелегалната кюрдска ПКК.

Премиерът Бинали Йълдъръм насрочи спешно заседание на правителството.

Първият за новата година атентат шокира Турция и мегаполиса. Много хора са в шок, търсят близките си, има още неидентифицирани лица.

Американският президент Барак Обама, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други световни лидери изразиха съболезнования към турския народ и предложиха подкрепа на правителството на Турция да се справи с извършителите на нападението.
Трудно е да си представим по-цинично престъпление от убийството на празнуващи хора в новогодишната нощ, заяви руският президент Владимир Путин.   Като "безчовешно и коварно" окачестви нападението германският канцлер Ангела Меркел.

По повод атентата, ръководителят на външната политика на ЕС
Федерика Могерини написа, че "2017-та започва с нападение в #Istanbul. Нашите мисли са с жертвите и техните близки. Ние продължаваме да работим, за да предотвратяваме подобни трагедии."



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!