Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Статистиката показва, че две седмици преди човек да посегне на живота си - търси помощ

Снимка: cross.bg

Националният център за обществено здраве и анализи работи по проект "Подобрени услуги за психично здраве" с цел oпитите за самоубийства в България да намалеят с 10%, на който БНР е медиен партньор. Проектът  се осъществява по програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве" с подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 и а Европейското икономическо пространство 2009-2014. 

43 на сто от причините за самоубийства в България се дължат на конфликти в семействата, а депресията е една от най-често срещаните психични разстройства у нас. 

В началото на тази година  заработи онлайн платформа като форма за обучение, като досега над 2 400 лични лекари, социални работници и психолози имат сертификат, обясни
доктор Захари Зарков, психиатър и и началник на отдел "Психично здраве" в Национален център за обществено здраве и анализи. 
Психичните разстройства, депресията и тревожните разстройства са на второ място по причини за опити за самоубийство, допълни психиатърът.

Статистиката показва, че две седмици преди човек да сложи край на живота си търси помощ
, посочи доктор Зарков, както и обясни, че все по-често по-младите хора до 36 годишна възраст имат психични разстройства.

Във фокуса на проекта са и различни професии, които се занимават с групи в риск от такъв тип поведение като младежи, възрастни хора, безработни, социално слаби и  зависими лица, поясни психиатърът.

Последната национална програма за психичното здраве на българина е отпреди пет години, допълни
доктор Румяна Динолова, главен експерт в Центъра по обществено здраве и анализи:
От 2012-а година до сега няма програма или политика, които да са конкретно свързани с психичното здраве, като сега предстои да предложим на здравното министерство Национална програма за психично здраве 2017-2020 година, която е в ход на обсъждане.

Цел на проекта е и да се подобри обменът на информация между различните институции, посочи доктор Динолова, както и обясни, че н
астоящият проект е свързан с провеждане на епидемиологично проучване на разпространението на честите психични разстройства в страната.
В него ще бъдат заложени такива въпроси, които изследват потреблението на психично-здравни услуги у нас,  допълни експертът.
 Подробности можете да чуете в репортажа на Гергана Хрисчева от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна