Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: България трябва да продължи да бъде достоен член на НАТО

Плевнелиев удостои посмъртно с ордени „Стара планина“ първа степен Никола Петков и д-р Петър Дертлиев

Снимка: БГНЕС

България трябва да продължи да бъде доверен партньор и достоен член на НАТО, заяви президентът Росен Плевнелиев:

България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които текат по целия свят. Кризите са рекордни на брой и все по-близо до нашите граници. Планът и програмата за развитието на въоръжените сили трябва да се изпълнят бързо, отговорно. България трябва да продължи да бъде доверен партньор, достоен член на НАТО. Достойното членство на България в НАТО е единственият гарант за сигурност, за инвестиции, за бъдеще.

 заяви президентът на церемонията по удостояване с висши държавни отличия на военнослужещи от Българската армия. 


Президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно с ордени „Стара планина“ първа степен убития от комунистическия режим Никола Петков и д-р Петър Дертлиев. 
Никола Петков, един от най-видните български политици на 20-ти век. Убеден демократ, противопоставил се на две диктатури с цената на живота си. Доктор Петър Дертлиев, един от основателите на Съюза на демократичните сили. Избран е за депутат в 7-то Велико народно събрание, кандидат за президент. Един от радетелите за приемането на сегашната Българска конституция.

Посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен беше удостоен професор Константин Кацаров - изтъкнат учен юрист, адвокат, историк и патриот.
За заслуги в областта на конституционното правосъдие орден „Стара планина“ първа степен днес получи Станислав Димитров. Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов бяха удостоени с ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за принос в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството. А за заслуги в областта на науката, културата и изкуството с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ с огърлие беше удостоена проф. Нева Кръстева.

Бригаден генерал Боян Ставрев получи орден "За военна заслуга", а бившият началник на отбраната генерал Константин Попов беше удостоен с орден "Стара планина" първа степен. При получаването на отличието ген. Попов каза: 

Тези отличия са и отличия за българското офицерство, за българското войнство. Тези, които са символ на морал, чест, достойнство. Най-важното, което се случи през тази година  е това, че българското общество политически разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна българска армия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени