Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Великобритания няма да се стреми към членство в единния пазар, след като напусне ЕС

| обновено на 17.01.17 в 15:31
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британците поискаха контрол върху броя на европейските граждани, идващи в страната, и аз ще изпълня тяхното искане. Това заяви премиерът на Великобритания Тереза Мей в речта си за Брекзит, като посочи още, че Лондон не може да остане член на общия европейски пазар.

В обширно експозе, преди да изложи набелязаните от нея 12 цели в преговорите за Брекзит, Мей изтъкна, че иска страната й да излезе по-силна, по-обединена, по-сигурна, по-толерантна и да се превърне в магнит за международната търговия. И тя се надява да постигне това със споразумение, което ще бъде добро и за обикновените хора, и за бизнеса, а това изключва членство в общия пазар.

Не се стремим към членство в единния пазар. Вместо това искаме възможно най-голям достъп до него посредством ново, всеобхватно, смело и амбициозно споразумение за свободна търговия
, заяви Мей.

Като първа цел Тереза Мей спомена сигурността, която преговорите за Брекзит трябва да даде на всички във Великобритания – и на обикновените хора, и на бизнеса. Мей заяви, че каквато и сделка по Брекзит да бъде договорена, тя ще бъде представена от правителството пред парламента за одобрение. Като втора цел тя изложи идеята си Великобритания да стане по-силна, като под това тя разбира Лондон да поеме контрол върху своите закони, така че да не бъде под юрисдикцията на Брюксел.

Оставането в ЕС, по думите на премиера, ограничава амбициите на Великоритания като глобална сила. По отношение на имиграцията Тереза Мей изтъкна, че ще изпълни искането на гласувалите в референдума за по-строг контрол. Велкобритания, според нея, винаги е била толерантна страна, и ще продължава да приветства най-доброто от Европа. Мей каза, че е готова да гарантира правата на гражданите от ЕС, ако има реципрочен ответ. Тя обеща, че заключителната сделка по Брекзит ще бъде предоставена на парламента за одобрение.

От звуковия файл можете да чуете обобщението на Веселин Паунов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени