Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинали са намерени, след като лавина затрупа хотел в Централна Италия

| обновено на 19.01.17 в 19:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В 04.00 часа тази сутрин екипът на високопланинската служба стигна с големия усилия на ски до хотела край селището Фариндола, което е на около 1200 метра надморска височина. Изкачват се спасителните екипи и техника, която с мъка си пробива път в стената от сняг, висока 4-5 метра.

Началникът на високопланинската спасителна служба на Абруцо Лоренцо Галярди обясни, че само с подръчни средства е трудно да се работи в хотела, който е сринат на места до основи от невероятна лавина, превърнала се същевременно в свлачище, уточниха още геолози.

В триетажния четиризвезден хотел със Спа център се предполага, че е имало 34 души. Случайно се спасяват двама мъже, излезли до паркинга в мига на падането на лавината и подали сигнал за помощ вчера в 17:40 местно време. Спасителният екип достигнал с много усилие само на ски до него рано тази сутрин ги откри в автомобил с измръзвания и отведени с хеликоптер в болница в Пескара. Оцелелите разказаха, че се опитали да влязат в хотела и да помогнат, но било невъзможно.

На кратка пресконференция от кризисния щаб в Риети премиерът Паоло Джентилони изтъкна голямото затруднение от снеговалежа в областите Лацио, Марке, Умбрия и Абруцо, като подчерта изрично трите основни цели на спасителните дейности: да се достигне по всички възможни начини и средства до хората, да се възстанови електроснабдяването колкото е възможно по-скоро и да бъде разчистена пътната мрежа в засегнатите райони. Джентилони помоли партиите за трезвост и въздържаност.

Следим със затаен дъх развитието на драматичните последствия, до които вероятно е довела лавината. Видяхме видеата на спасителите, които достигат до хотела. Те показват чувството за дълг на спасителите, но и изключително трудните условия, при които работят
, каза премиерът на Италия Паоло Джентилони след инцидента.

В Абруцо без ток са близо 100 000 души в засегнатите от лошото време и земетресението територии. Спасил се е обаче човекът, смятан за затрупан от друга лавина край Кампотосто. Там в една махала от снега са избавени 24 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени