Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Викторова: „Изкуството има различно послание за всеки”

Снимка: личен архивНека си представим един свят, пълен с герои от комикси и любимите ни анимации. Такъв е той за момичето, с което ще ви срещнем днес. Запознайте се с Йоанна Викторова. Започва да рисува още от дете, но от шест години е избрала изобразителното изкуство и за своя работа. Казва, че винаги е знаела, че именно то ще й осигури независимост и възможност сама да се грижи за себе си. Вероятно ще си кажете обичайното клише, че артист или музикант къща не хранят, но Йоанна е прекрасно доказателство за обратното. Опровергава и още един мит, че у нас младите българи не могат да се реализират, а единственото им спасение е Терминал 2. Всъщност могат– стига да имат цел, желание, талант и упоритост. Успехът за нея идва в момента, когато види нещо, което е нарисувала, и то й хареса, без значение какво мислят околните за него. А за вдъхновението смята, че се крие във всичко наоколо – хубава книга или филм, природата, срещи с хора, а защо не и собствени емоции и размисли.

СнимкаЙоанна публикува произведенията на своя сайт и Фейсбук страница, но в началото на месеца едно от тях – „Разкаянието“, придобива неочаквана популярност, след споделянето му в страница, където е видяно от над половин милион души. Ето какво вдъхновява младото момиче да го нарисува и да остави кървавата диря след себе си:

Трябваше да е по-скоро червена нишка. Както гласи името, вдъхнови ме разкаянието. Една нощ, в която вместо да спя, мозъкът ми реши да ме занимава с малко тъмни мисли и спомени.

Тя рисува творбата преди година, когато преминава през тежък период в живота си и преосмисля много свои постъпки. Тези, които са видели картината й пишат с благодарност, че е нарисувала именно тяхната емоция в момента. Йоанна смята, че хората възприемат изкуството различно. Една и съща творба носи различно послание за всеки.

Освен картини, тя рисува комикси, герои за компютърни игри, илюстрира книги. От компанията, в която я наели, били впечатлени от таланта й и днес тя е създала образите на над 10 популярни игри.Пише и поезия за нещата, които я вълнуват в момента. А кои са любимите й анимационни герои и доколко се е променила анимацията днес:

Имам доста любими анимационни герои от Cartoon Network и Fox Kids, с които отраснах. Харесвам и аниметата. Не съм сигурна, че сега е по-зле, а е по-различно. Макар че липсва донякъде чара на старите Дисни анимации. Сега просто нещата стават по-бързо с новите технологии.

Анимацията се променя, но все още е полезна за децата. Ако гледат точните филми, могат да научат много за истинските добродетели и стойности в живота. Те ще подхранят и вярата им в доброто, която ние възрастните започнахме да губим. Пожелаваме успех на Йоанна и се надяваме, че с нейната история, успяхме да ви върнем надеждата, че в България има бъдеще за всеки от нас. Нужна е само воля и желание да следваме пътя, по който сме поели, независимо от мнението на другите.



Горещи теми

Войната в Украйна