Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Митев: В Букурещ усещат, че има по-добра отвсякога възможност да предефинират борбата с корупцията

От години борбата с корупцията в Румъния се води от антикорупционната прокуратура ДНА, съдейства ѝ вътрешното разузнаване СРИ, подкрепяна е и от широките кръгове на румънската десница, и от президента Клаус Йоханис. Тази борба с корупцията създаде могъщ обществен и медиен разказ, според който политиците са изначално крадци, партиите - корумпирани, а държавата е тяхно убежище, чрез което те се опитват да спрат обществения прогрес.

Това каза за предаването „Събота 150“ журналистът Владимир Митев  в коментар за причините за протестите в Румъния и обясни:

Така нареченият технократски проект, който имаше за лице управлявалият от края на 2015-та година до края на 2016-та година бивш еврокомисар Дачиан Чолош бе въплъщение на този дискурс. Целта на проекта бе допълнително отслабване и дори неутрализиране на партиите като фактор и още по-голямата доминация на международните стопани на румънската икономика и техните местни съюзници.

Победата на Социалдемократите през  2016 г. обаче е блокирала проекта Чолош за известно време и се е оказала препятствие пред постоянното утвърждаване на институциите и лобитата, които поддържат борбата с корупцията, обясни Митев и нарече ставащото в Румъния „Поредна схватка между тези два големи лагера“

Освен видимите успехи на Румъния в борбата с корупцията, сред обществото се появява и мнението, че тя минава границите на здравия разум и се превръща в инструмент за репресия.

През 2015-та година Румъния е била на трето място по брой дела, по които е осъдена в ЕСПЧ след Русия и Турция. Букурещ от години е на лидерски позиции в тази класация, а многото осъдителни присъди водят и до плащането на големи обезщетения от държавния бюджет. Този факт всъщност разкрива сянката на румънската борба с корупцията. Сегашното правителство използва обективно съществуващи искания на ЕСПЧ, на Конституционния съд и на Организациите на магистратите за изясняване на разпоредби, които са използвани в борбата с корупцията. Всъщност то получи съобразно алиби да въведе изгодни за себе си промени с аргумента, че търси реформа и модернизация на правосъдието.

Политически анализатори, с които разговарях в Букурещ веднага след парламентарните избори през декември, прогнозираха, че се очаква война. В сегашните бойни действия правителството използва аргумента, че борбата с корупцията има нужда от реформиране. В същото време промените, които то въвежда, помагат на влиятелни лидери на социалдемократите или на техните съюзници, например председателят на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня или бившият вътрешен министър Габриел Опря да се измъкнат от лапите на антикорупцията.

Срещу Социалдемократите има  голяма омраза в средите на градската средна класа, която гледа скептично на техните избиратели, които живеят в по-малки населени места, изтъкна Митев. Подозренията са именно за клиентелизъм и корупционни зависимости.  Сред избирателите на Социалдемократите също има мнозина, които смятат, че има по- наболели въпроси в държавата, отколкото е реформата на борбата с корупцията, изтъкна журналистът.

Според мен, правителството усеща, че сега има по-добра отвсякога въможност да предефинира, в границите на постижимото, борбата с корупцията. За него е важно да не отстъпва лесно, защото това е битка, която то води както за бъдещето на Румъния, така и на румънската политическа класа. Последната би могла да бъде натикана съвсем в ъгъла, ако борбата с корупцията продължи необезпокоявано.

Улицата се мобилизираше за протести и по-рано. През ноември 2014-та година протести предшестваха победата на предпочитаният от Запада кандидат Клаус Йоханис на президентските избори. Отново улични демонстрации доведоха и до падането на правителството "Понта" през есента на 2015-та година. Разликите с предишните протести сега ми се струват поне две. Първо, в Белия дом е Доналд Тръмп, с когото Ливиу Драгня вече се срещна, обявявайки, че ще изведе стратегическото партньорство със САЩ до нови върхове. Второ, Социалдемократите спечелиха с много добър резултат изборите през декември. Според мене, тези два факта обясняват усещането на социалдемократите, че сега имат по-голям ресурс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна