Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Отвъд скока” – документален филм за първата българска световна рекордьорка Йорданка Благоева

БНР Новини
Снимка: архив
Преди пет години в кабинета на един от изтъкнатите ревматолози в България, проф. Златимир Коларов, влиза една от най-добрите български лекоатлетки и първата носителка на световен рекорд за България във високия скок, Йорданка Благоева. Докато обсъждат лечението за болното й коляно, проф. Коларов е очарован от земния, ведър и позитивен човек, който стои пред него. Така се стига до въпроса – Данче, има ли правен филм за вас и кариерата ви? Тя отговорила отрицателно, а на предложението на професора да се направи подобен филм, тя скромно отказва. Но идеята вече е зародена.

Валентина Фиданова-Коларова и проф. Златимир КоларовПроф. Коларов отвъд медицинските си ангажименти пише книги, председател е на съюза на лекарите-писатели „Димитър Димов” и е съпруг на режисьора-документалист Валентина Фиданова-Коларова. И когато семейство Коларови виждат, че в началото на 2017 се навършват 70-години от рождението на Благоева, отново й се обаждат със същото предложение от преди години. Упоритостта сломява скромността й и поставя началото на „Отвъд скока”. Снимките за филма са направени в рамките на 15 дни през лятото на 2016 година.

Първите снимки направихме в Горно Церовене, нейното родно село. След това отидохме в Монтана, където е минало юношеството на Йорданка Благоева и където прави първите си рекорди. Срещнахме се с много хора, които пазят любовта си към нея. Почти никой не я наричаше Йорданка, а се обръщаше към нея с думите – „Данче, здравей!”. След това снимахме в дома й, с нейните деца и внуци.

Филм за волята да побеждаваш, за непоколебимия и непреклонен спортен дух, за вярата в собствените си сили, филм за патриотизма, филм-опит да надникнем и да разгадаем формулата на успеха. Така режисьорът Валентина Фиданова-Коларова и сценаристът проф. Коларов определят „Отвъд скока”. И какъв по-добър избор за главен герой от Йорданка Благоева. На 24 септември 1972 г., на международен турнир в Загреб, тя подобрява световния рекорд във високия скок с постижение от 194 см. – това е първият световен рекорд в леката атлетика за България. През 1973 г. печели злато на Европейското първенство в зала в Ротердам като прескача 192 см. – нов световен рекорд в зала. Същата година е обявена за лекоатлетка номер едно в Европа. Следват два олимпийски медала – сребърен от Мюнхен 1972 и бронзов от Монреал 1976. Равносметката е, общо пет световни рекорди и участие на четири Олимпиади. Но освен като голям спортист, филмът разкрива Благоева и като осъществен и добър човек.

Йорданка Благоева на Олимпиадата в Мюнхен, 1972 г.
Хората, с които се срещнахме, сякаш се бяха наговорили – казваха наистина само най-доброто за нея. Най-същественото й качество, което оценяват е, че въпреки рекордите и спортните постижения тя не се е възгордяла, а е останала здраво стъпила на земята. Второ – тя е правила много дарения през годините. Например в родното й село с нейни средства е построен часовника пред общината, изградена е детска площадка, участвала е във възстановяването на старата селска църква и е дарила много ценни икони за нея. Построен е параклис край язовир „Батак“ – „Възнесение Господне“, на мястото на манастир от древна България, а до него е поставена чешма. Освен това всяка година, на Йорданов ден, по стар стил 19 януари, когато е рожденият й ден, тя идва и прави дарения, заедно с кмета организира събирането на река Огоста и хвърлянето на кръста за здраве, а за човека, който го вади – винаги има някакъв подарък, лично от Йорданка Благоева. Пред градския стадион на Монтана е поставила паметна плоча на името на първия й треньор Петър Димитров. При него постига първите си големи успехи. – разказва Валентина Фиданова-Коларова.


Днес шампионката и основателка на аеробиката в България е преди всичко щастлива майка и баба на пет внучета. Бихме искали филмът да бъде пример и призив към днешните млади хора за повече хъс при постигане на мечтите и с повече гражданска любов в душите си. – каза след премиерната прожекция на филма проф. Коларов.
А развълнуваната Йорданка Благоева сподели: Заглавието е много точно – „Отвъд скока”! Благодаря на съдбата, че ми е дала възможност да се реализирам. В залата са моите деца и внуци, във филма се чувства болката на децата ми, че не съм била до тях, когато са били малки. Но нима и днес хиляди български деца не растат в самота заради липсата на родителите си, които изкарват прехраната си в чужбина. Благодаря на всички вас, че ви има, че сте моите приятели!

”Отвъд скока” ще бъде прожектиран в кино „Одеон” в София, в началото на март, а след това ще отпътува за редица международни фестивали.

Снимки: БГНЕС, bgathletic.com и личен архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна