Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на БНР отчете 20% ръст в слушаемостта на БНР за месец януари спрямо декември

| обновено на 13.02.17 в 15:01
Генералният директор на БНР Александър Велев
Снимка: БГНЕС

20 % ръст в слушаемостта на програмите на БНР за месец януари спрямо декември отчете генералният директор на радиото Александър Велев. Той се позова на данни от изследване на "Ипсос България“, предоставено от "Нилсен България“. От 1 януари БНР не излъчва музика от каталога на "Музикаутор“, които едностранно прекратиха договора с радиото.  Ето още от думите на генералния директор на медията:

Ситуацията, която се получи след спирането на музиката и едностранното прекратяване на договора с "Музикаутор", е прецедент за Европа. Такъв случай в европейската практика няма. Няма организация, която защитава авторски права, която да си е позволила да спре излъчването на музика в националния ефир. Мнозина очакваха, че Българското национално радио ще се срути по слушаемост, след като не излъчва музиката, която е с права в "Музикаутор", но се случи точно обратното. Януари спрямо декември ръстът на програмите на Българското национално радио е 20 процента. Ръст наблюдаваме в програма "Хоризонт", ръст наблюдаваме в Радио Видин, много сериозен, почти три пъти увеличена аудитория. Ръст наблюдаваме в Благоевград - също около три пъти повече слушатели.

Във вторник преди обяд ще има среща в Министерството на културата с участие на спорещите страни, от която Александър Велев очаква развитие.

В предаването "12+3“ по "Хоризонт“ председателят на Управителния съвет на "Музикаутор“ Ясен Козев също изрази надежда, че на утрешната среща ще се постигне съгласие между организацията и Радиото, и посочи:

Националното радио заведе един иск срещу "Музикаутор“ за пропуснати ползи, затова че му се намалява аудиторията и аз не мога да преценя дали това е било базирано на предположение, или предвиждания, но то крайно много противоречи на това, което чухме днес като факти, които не оспорвам. Не трябва ли Радиото в такъв случай да оттегли иска си?

Още по темата можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!