Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена на 40 години

„Quattro Piano +“ във Виена
Снимка: Haus Wittgenstein.

На 11 февруари с официален концерт в австрийската столица започна тържественото отбелязване на 40-годишнината от основаването на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Той е средище на българската духовност и творчески талант, символ на българо-австрийското сътрудничество. През годините  тук са оставили част от своето творческо дръзновение  много художници, музиканти, актъори, писатели, учени – това каза в приветствието си министърът на културата Рашко Младенов, който лично почете юбилейното тържество във Виена. Много австрийски гости също уважиха с присъствието си това събитие, сред които : Хервиг Хадвигер – вицепрезидент на Българо-австрийското  дружество, Ерхард Бусек - бивш вицеканцлер на Австрия, както и посланикът на Република България в Австрия д-р Иван Сираков, посланик Светослав Спасов - постоянен представител на ПП на Република България  към ООН и ОССЕ във Виена, бившите директори на "Дом Витгенщайн" Христо Друмев и Николай Кателиев, много дипломати, представители на международни организации и културни институции в австрийската столица.

За слушателите на предаването "Алего виваче"  свои мисли по повод юбилейните тържества  сподели сегашният директор на "Дом Витгенщайн" проф. Румяна  Конева:

За мен е радост да споделя нашето вълнение  във Виена по повод отбелязването на тържествата за 40- годинишнината от основаването на Българския културен институт тук. Информацията за началната дата в далечната 1977 година открих съвсем наскоро и за мен е особено щастливо съвпадение, че решихме да стартираме през февруари юбилейните събития, тъй като се оказа, че първият концерт, който е организиран от Българския културен институт, е бил на 4 януари 1977 г. Попаднах на документ, в който се заявява, цитирам: „Това е  първото официално мероприятие, организирано от  Българското посолство и  ръководството на "Дом Витгенщайн"  в тази българска сграда във Виена, с което се сложи начало на нейната дейност. След концерта, изнесен с голям успех от певиците Евелина Стоицева, Мая Попова и Петя Григорова, посланикът - г-н Владимир Гановски,  и директорът на "Дом Витгенщайн" -  г-н Чудомир Начев, запознаха гостите с историята на дома и бъдещите задачи на Българския културен институт “.  За нас беше огромна радост присъствието на една от тези певици - Петя Григорова, като гост на концерта, който организирахме на 11 февруари 2017 г.  За сегашния юбилеен концерт  се спряхме на формацията „ Quattro Piano +“  с ръководител Орлин Димитров, тъй като репертоара, който те представятq е в съзвучие с вкуса на lиенската музикална аудитория.

Концертът на формацията „Quattro Piano +“  на четири рояла и перкусии препълни залата на "Дом Витгенщайн" и се превърна в ефекто начало на юбилейните тържества. Това са петима великолепни музиканти – пианистите Лора Димитрова, Мария Деливичева, Орлин Димитров и Андрю Уотсън, както и барабаниста Ивайло Деливичев, всеки един от тях с успешна индивидуална кариера съответно в Австрия и Англия, а когато заедно се изявяват на сценатаq  изпълнението им е ураган от  въздействаща емоция,  впечатляващ професионализъм и  темперамент. В програмата на концерта във Виена прозвучаха оригинални аранжименти на  творби от Бах, Бизе, Бетовен, Пиацола, Йохан Щраус, Офенбах, както и поп музика, а публиката в залата аплодираше  изправена на крака и дори след втория бис искаше да задържи музикантите на сцената.

След концерта Орлин Димитров сподели:
Усещането е чудесно. Винаги свирим в този състав, не само защото всички са добри музиканти, но имаме много добра комуникация и връзка помежду ни.

Повечето от аранжиментите на формацията са направени от Лора Димитрова и Андрю Уотсън, които разказаха, че в началото репертоарът на групата е включвал предимно аранжименти на класически произведения, но в последствие са направили аранжименти и на по-пулярни „шоу“-пиеси, които са им донесли допълнителна популярност. В аранжиментите на „Quattro Piano +“ неизменно впечатлява  виртуозното изпълнение на перкусиониста Ивайло Деливичев, който сподели: Не се чувставам като звезда в групата, а по-скоро съм моторът на формацията, който се стреми да сплотява всички. Радвам се, че можем да творим заедно. Нашата музика е ефектна, защото съчетава и ритъм, но и добра хармония и мелодия. Винаги се стремим да дадем най- доброто от себе си за публиката.

Чуйте кореспонденцията от Виена и изказванията на участниците в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна